КултураНајновијеФоча

„Пластика“: Све осим душе може да се оперише

На сцени Градског позоришта у Фочи изведена је представа „Пластика“, рађена према тексту Стевана Копривице. Ријеч је о споју комедије и драме из савременог живота, а главни актери су глумице Народног позоришта из Београда Нела Михаиловић и Сузана Петричевић, која је и режирала представу.

„Пластика“ је привукла велики број љубитеља позоришне умјетности и испунила очекивања публике, што је потврдио и громогласан вишеминутни аплауз којим су београдске глумице испраћене са сцене.

-Представа је одлична и право освјежење за овај град. Било је занимљиво, глума је изванредна и добро је дошла послије пандемије. Много тога може да се препозна из свакодневног живота, доста је поучна-утисци су Фочака.

Прича прати сасвим случајан сусрет богате удовице и новинарке у теретани, гдје чекају личног тренера и припремају се за пластичну операцију, вјерујући да ће им донијети љепшу и лакшу будућност.

Иако на први поглед по свему различите жене, повезују их животне приче о правим и погрешним мушкарцима, о лажима и обманама, о правим одлукама у погрешно вријеме, које једна другој износе са доста хумора.

Све то је код публике створило осјећај добре забаве, али и поистовјећености са двије средовјечне жене, које су борци и поред којих је живот прошао.

Сузана Петричевић, која тумачи улогу богате удовице Милине, каже да су називом представе жељели да привуку широку публику како би указали на много важније теме од уљепшавања.

-Позориште просвјећује и образује, мијења човјека. То је наша мисија и вјерујемо да у овом времену које је тешко неко долази са својом највећом муком, можда баш том породичном, а наша је дужност да из позоришта не изађу празни-истакла је Петричевићева.

Током једноипочасовног извођења, првакиње београдског Народног позоришта успјеле су да код публике измаме осмијехе и на духовит начин покажу да љепота није само физичка, већ долази из душе, те да се животни ожиљци не могу уклонити хиуруршком интервенцијом.

-Ожиљци на души које носи жена која је прошла деведесете или двијехиљадите године, односно задње три деценије које смо сви прошли, не скидају се скалпелом. То и јесте порука представе. Само нека топла људска ријеч, емоција и љубав могу да заташкају ожиљке који су ту. Ако имаш прилику да пружиш љубав и да је примиш то је можда једини начин да преживимо ово вријеме у којем живимо-рекла је Нела Михаиловић, која тумачи улогу новинарке Катарине.

Она је младима поручила да им не требају пластичне операције да би се осјетили испуњеним и успјешним у животу, већ да ће све то постићи ако буду радили на себи, ако се буду образовали и пријатеље гледали у очи, а не преко друштвених мрежа.

Представа београдске „Фави“ продукције, која је први пут изведена 2014. године, након Фоче биће пред публиком београдске Академије „28“.

Извор: РФ