ДруштвоНајновијеФоча

Планинари, кроз дубок снијег, 14. пут походили стазе Арсенија Арсенића

Велики снијег, кишно вријеме и јак вјетар нису спријечили планинаре Планинарског друштва „Вучја стопа“ из Фоче као и чланове Коњичког клуба „Веленићи“ да се и ове године присјете посљедњег похода истакнутог фочанског планинара и заљубљеника у природу, те протеклог викенда организују традиционални 14. Меморијални планинарски  поход „Стазама Арсенија Арсенића“ .

Арсеније Арсенић, који је иза себе оставио безброј километара по планинама Босне и Херцеговине и региона, посљедњи пут, прије смрти, прошао је од свог  родног села Подграда, до Мештревца, кроз села на платоу кањона Таре, преко Обзира и назад у Мештревац, обилазећи родбину и пријатеље.

Учесник похода и планинар Планинарског друштва „Вучја стопа“ Владан Смрекић истиче да је задовољство на овај начин се присјетити Арсенија Арсенића. Додаје да су поред кишног времена , пробијајући се кроз велики снијег, успјели да пређу стазу дугу око 20 километара: „Од године када је Арса умро, сваке године се организује Меморијални поход Арсеније Арсенић, који представља успон на највећу тачку кањона ријеке Таре Обзир. Пролази се кроз села на платоу кањона, а стаза зависи од висине снијега. Зимско је вријеме, велики снијег нас није изненадио, али поштујући лик и дјело покојног Арса , није нам било тешко прећи и 20 километра по лошим временским условима“.

Ни 14 година након смрти Арсенија Арсенића сјећање на њега не блиједи. Данашњи планинари сјећају га се као некога ко је истински волио природу, а своју љубав према планинама радо је преносио на младе нараштаје. Како Владан каже, учио их је да воле планину али да је прије свега чувају: „Арса је дефинитивно неко ко је оставио најдубљи траг у фочанском планинарењу. Истакао се дугогодишњим искуством. Многи од нас своје прве планинарске кораке направили заједно са њим. Упознавао на сје са планинама, учио да чувамо природу и уживамо у њој, те је имао велики допринос за развој и афирмацију планинарства у Фочи, посебно међу млађим људима“, рекао је Смрекић.

Арсеније Арсенић умро је 2008. године након кратке и тешке болести, а исте године организован је и први Меморијални поход. Планинарски дом у Мештервцу носи име по овом великом планинару.

Извор: Радио Фоча