ДруштвоНајновијеФоча

Парк природе „Тара” повезује плато кањона са ријеком и уводи ред у област рафтинга

Парк природе “Тара”, који је Влада Српске недавно прогласила, унаприједиће и обогатити туристичку понуду општине Фоча и уједно увести ред у бављење рафтингом као привредном дјелатношћу, истичу у Шумском газдинству “Маглић”, којем је повјерено управљање овим заштићеним подручјем.

Тара, као највећи резервоар питке воде у Европи, са најдубљим европским кањоном и са великим бројем узбудљивих букова, већ одавно на рафтинг привлачи туристе из цијелог свијета, а сада се отвара могућност и за туристички развој ширег подручја на платоу кањона.

Из Шумског газдинства “Маглић” најављују да ће новим путним правцем кроз кањон повезати овај живописни плато, налик златиборском, а многи тврде и доста љепши од њега, са самом ријеком Таром и са рафтинг камповима.

На географској карти, плато је као полуострво БиХ, односно Републике Српске, које се увлачи у Црну Гору, оивичен кањонима Таре са јужне и Ћехотине са сјеверне стране, те планинама Љубишњом на истоку и Плијешом на западу.

Просјечна надморска висине заравни је 1.200 метара и на њему се простору три фочанске мјесне заједнице- Заваит, Мештревац и Челебићи. Већина тог подручја обухваћена је Парком природе “Тара”, са изузетком концесионог подручја за будући рудник олова и цинка.

“Парк обухвата комплетну дужину Таре од Шћепан Поља па узводно до Врановине, гдје граница Црне Горе прелази на десну обалу Таре. Затим комплетно подручје Врановине, Коњског поља, дио Челебића и Заваита, осим концесионог дијела који је додијељен фирми која се бави истраживањем радова за рудник. На другу страну иде до кањона Ћехотине, који је такође интересантан, тако да ћемо направити стазе да се може прићи и том кањону”, каже директор Шумског газдинства “Маглић” Споменко Стојановић.

Поред постојеће везе платоа са кањоном у мјесној заједници Мештревац, шумским путем до Брштановице, Стојановић истиче да је ово предузеће урадило пројекат пута са Заваита, преко Вукуше до Хума, са спајањем на пут кроз кањон Таре, тако да ће се из сједишта Парка моћи доћи у кањон.

Припремљено је и пројектно рјешење реконструкције оронуле зграде некадашње основне школе на Заваиту, коју ће им општина Фоча додијелити и то ће то бити управна зграда Парка са собама за смјештај.

Будући изглед управне зграде

“У приземљу су сале и канцеларије, а на спрату ће бити собе за спавање. У близини управне зграде планирамо изградњу ски лифта за омладину и дјецу из Фоче да имају гдје да науче да скијају, јер су скијалишта попут Јахорине постала монденска и недоступна просјечаном грађанину. Фоча има  могућности за зимски туризам, али то до сада нисмо искористили и надамо се да ћемо кроз овај пројекат то успјети”, рекао је Стојановић.

Јавни позив за избор извођача радова за реконструкцију школе биће ускоро објављен, а изградња жичаре још је у фази пројектовања.

У кањону Таре, на Брштановици, гдје већ постоји један објекат Шумског газдинства, планирана је изградња и другог смјештаног објекта, те довођење струје.

Стојановић наводи да ће планирани пројекти у Парку природе “Тара” имати вишеструк значај.

“Даће велике резултате у унапређењу рафтинга, заштити кањона и омогућиће богатију туристичку понуду, која ће бити изван сиве зоне пословања, што је нажалост било до сада. Општина Фоча и буџет Републике Српске до сада нису имали ниједну марку од рафтинга Таром, а овим проглашењем Парка природе све ће се промијенити. Нисмо замислили да неко некоме брани да послује, већ да сви раде у складу са законом”, каже Стојановић.

У том правцу су, додаје он, и нове измјене и допуне закона о туризму којима је регулисано да се рафтингом не могу бавити удружења грађана, односно клубови, како је до сада често био случај.

“Удружења грађана се могу организовати за политичке потребе, за културно-умјетничка друштва, спортске клубове, али никако за привредну дјелатност. Сви који буду регистровани као предузећа моћи ће да улазе на рампи у кањон Таре, да измирују све обавезе према општини и републици”, појашњава Стојановић.

Већина средстава која се наплати за улазак у Парк остајаће за одржавање инфраструктуре, прије свега постојећег пута кроз кањон који, наводи Стојановић, имају у плану да комплетно асфалтирају до Брштановице, тако да се оснивањем Парка природе туризам доводи у већу фазу од које ће имати корист сви- и они који се баве туризмом, и општина Фоча и републички буџет.

Чим се одлука о проглашењу Парка природе “Тара” објави у Службеном гласнику Републике Српске, први потез је, најављује Стојановић, да се уклоне нелегалне кафане из кањона.

“Да очистимо ту, како је зову “ибарску магистралу” у кањону Таре. Доле има дивљих, нерегистрованих кафана, то је велико ругло, имају неке терасе које су веома опасне за туристе, може се десити нека трагедија, па да имамо велику антирекламу за рафтинг”, рекао је Стојановић.

Он је додао да се за становништво на платоу кањона Таре отвара могућност бављења сеоским туризомом и лакшег пласмана пољопривредних производа у рафтинг камповима са којима ће бити повезани.

Највећа препрека за развој туризма на платоу кањона Таре је лоша путна веза, односно регионални пут Фоча-Заваит-Челебићи који је већим дијелом макадамски.

Стојановић вјерује да ће постојање Парка природе “Тара” допринијети да Министарство саобраћаја и веза, општина Фоча, Шумско газдинство и концесионар рудника у Челебићима, предузеће Минеко, када пређе у фазу експлоатације руде, заједничким снагама, о чему се већ разговарало, реконструишу овај путни правац.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истиче да су кањон Таре и његов плато огроман  туристичи потенцијал, те да ће се повезивањем платоа са ријеком добити најзначајнији туристички бренд у овом дијелу Европе.

Он је најавио да ће наредних дана услиједити асфалтирање четири километра пута десном обалом Таре, што је раније договорено са Владом Српске, те да очекује да ће и регионални пут Фоча-Заваит-Челебићи, постојањем Парка природе “Тара” коначно доћи  на дневни ред.

“Проглашењем Парка природе стичемо додатни разлог зашто би требало да се реконструише регионални пут, који је заиста у катастрофалном стању. Школу на Заваиту уступићемо за управну зграду Парка природе, да би дали на значају том крају и да у будућем периоду кажемо да пут према управној згради заслужује бољи третман, да буде поправљен, али општина то сама не може без помоћи републичких и државних институција”, наводи Вукадиновић.

Он је поручио да на овај начин општина жели да оснажи положај становника који су у малом броју остали да живе на платоу кањона Таре, а којима се отвара могућност бављења сеоским туризмом и лакшег пласмана пољопривредних производа, додајући да је ергела коња на Веленићима, на самом ободу кањона, један од успјешних примјера.

Вукадиновић је подсјетио да је у току пројектовање пута долином Сутјеске, којим би се Парк природе “Тара” и рафтинг кампови на Тари и Дрини приближили Националном парку “Сутјеска” на свега 15 минута вожње, што би био огроман искорак, те да је Влада Српске ове године Јавном предузећу “Путеви” одобрила 40 милиона марака за обнову пута Фоча- Шћепан Поље, без чега се не може озбиљно причати о развоју туризма.

Извор: РФ