ДруштвоНајновијеФоча

Основци упознати са радом Црвеног крста

Поводом обиљежавања Недјеље Црвеног крста чланови Општинске организације Црвеног крста у Фочи упознали су ученике из продуженог боравка Основне школе „Свети Сава“ са радом и задацима ове хуманитарне организације. Основци су добили играчке, бојанке и чланске карте, чиме је фочански Црвени крст постао богатији за 17 нових чланова.

Међу најмлађим волонтерима су Јована Тодовић и Сара Лаловац, ученице другог разреда и Иван Калајџић који похађа трећи разред. Са другарима из школе прикупили су одјећу за вршњаке којима је потребна.

-Добила сам чланску карту, научила шта је Црвени крст и овдје је баш лијепо. Скоро сваки дан ћу да долазим-рекла је Јована.

-Било ми је лијепо, добила сам сет за барбике и ово ми је један од најљепших дана у животу-каже Сара.

-Онима којима је потребна помоћ прикупили смо одјећу која је нама окрачала, па некоме може бити корисна-рекао је Иван.

У Црвеном крсту кажу да им је у плану оснивање клуба за полетарце.

-Пошто већ имамо клубове подмлатка и омладине дошли смо на идеју о оснивању клуб за полетарце. Та дјеца једном кад дођу у Црвени крст увијек се враћају. Кад постану одрасли људи, са својим знањем и звањем опет се враћају и преносе знања млађим генерацијама-рекла је секретар Општинске организације Црвеног крста Снежана Ковач.

У оквиру обиљежавања Недјеље Црвеног крста раније су у Фочи организоване акције подјеле промотивног материјала, хуманитарних маркица и пакета за бебе, док је у току подјела хуманитарне помоћи за кориснике Црвеног крста.

-Подијелићемо до 140 пакета хране, хугијене и одјеће, а та активност ће се наставити. Удружењу „Трачак наде“ однијећемо 25 пакета хигијене, посјетићемо „Клинцоград“ и Републичкој организацији прослиједити ликовне и литерарне радове пристигле на конкурс-рекла је Ковачева.

Она истиче да ће помоћ из Фоче стићи и корисницима старачког дома у Калиновику, те Завода за заштиту женске дјеце и омладине у Вишеграду.

Општинска организација Црвеног крста у Фочи има више од 130 активних чланова, који брину о 147 корисника.

Недјеља Црвеног крста у Републици Српској се обиљежава од 8. до 15. маја под слоганом “30 година стазама хуманости”.

Извор: РФ