ДруштвоНајновијеФоча

Опрезно са антибиотицима, само кад љекар пропише

Све већи притисак на болничке капацитете могуће је растеретити бољом сарадњом болница и домова здравља, попут примјера из Фоче гдје су Дом здравља и Универзитетска болница у згради старог обданишта заједно оспособили посебну ковид амбуланту, речено је на данашњем састану у Фочи који је организовало Министарство здравља Српске.

Састанку на Медицинском факултет у Фочи присуствовали су директори домова здравља са југоистока Српске – од Требиња до Рогатице и Вишеграда, са директорима болница у Невесињу, Требињу и Фочи, а осим боље координације рада здравствених установа разговарало се и о прекомјерној употреби антибиотика.

Помоћник министра здравља Милан Латиновић каже да се међусобним информисањем, едукацијом здравствених радника из домова здравља уз подршку колега из болница, знатан број пацијената може задржати у амбулантним, односно у кућним условима и тако спријечити притисак на болнице.

Он је навео је у болницама у Српској тренутно смјештено око 1.200 ковид пацијената са тешком клиничком сликом.

„Друга тема је терапија у вези са употребом антибиотика, који се, пошто је у питању вирусна инфекција, употребљавају само у одређеним ситуацијама када већ имамо развијену клиничку слику пнеумоније. Затим употреба кортикостероидних лијекова, који су моћни, али се не смију употребљавати у почетку инфекције, чак могу бити штетни, већ од осмог дана инфекције“, напоменуо је Латиновић.

Начелник породичне медицине у Дому здравља Требиње Татјана Бошњак истиче да пацијенти на своју руку користе антибиотике, што је, како упозорава, погрешно, јер је ово вирусна инфекција, тако да антибиотици могу донијети више штете него користи.

„Уколико љекар на основу налаза и клиничке процјене не одлучи да употријеби ту терапију“, каже Бошњак.

Директор Дома здравља у Вишеграду Снежана Ђуровић каже да је злоупотреба антибиотика све већи проблем.

„Како од самих пацијената, који  на своју руку долазе до антибиотика, тако, нажалост, и од стране нас здравствених радника“, рекла је Ђуровићева.

Она је истакла да је проблем ограничен број кревета у болницама, тако да се већина пацијената лијечи у примарном систему, што води, како је навела, у финансијски проблем, како установу тако и пацијенте.

„Онда се поставља и питање како и на који начин обезбиједити сам кисеоник, као и средства за куповину кисеоника, а онда и  одлагање инфективног отпада, који је сада много повећан“, рекла је Ђуровићева.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да је формирањем ковид амбуланте у згради старог обданишта у Фочи ријешено питање пружања амбулантене терапије за највећи број пацијената.

„Такође, видјећемо то и са осталим домовима здравља, у Рогатици и Вишеграду имају ту могућност и мислим да су тако и организовани. Сви домови здравља се максимално труде и постоји стална комуникација са болницом“, рекао је Марић.

Он је још једном напоменуо да је потребно поштовати све епидемиолошке мјере.

Извор: Радио Фоча