ДруштвоНајновијеФоча

Одборници расправљали о редовнијем чишћењу улица и рјешавању проблема изливања канализације

Одборници СО Фоча усвојили су, на данашњем засједању, Извјештај о утрошку средстава заједничке комуналне потрошње i Извјештај о реализацији Програма уређења градског грађевинског земљишта за прошлу годину.

Програмом  утрошка средстава заједничке комуналне потрошње за прошлу годину планирана су средства од 485.000 марака док су ребалансом она повећана на 653.000, а реализована у износу од 644.179 марака. Овим програмом, највише средстава је утрошено за одржавање јавних површина и чишћење градских улица и то 370.666 марака, док је за трошкове потрошње јавне расвјете издвојено 107.355 марака.   

Одборници опозиције замјерају локалној власти на нередовном чишћењу и прању улица. Како истичу, улице се не чисте према планираном распореду из Програма о утрошку средстава од заједничке комуналне потрошње, те напомињу да се неке улице, које су планиране да се чисте једном мјесечно, очисте једном годишње или ријеђе. Велики проблем у Фочи је и често изливање канализационих вода на појединим шахтовима у граду. „Одборници Српске демократске странке сматрају да је, поред великог износа који се издваја за одржавање јавних површина и чишћење улица, град и даље прљав. Поменули смо неколико улица које би се требале чистити једном мјесечно а оне се не чисте, као што су Улица Цара Лазара, Улица Војводе Путника, насеље Обилићево, па и сам центар града је врло често прљав. Не знамо у чему је проблем, да ли је то немар или лоша организација посла, али Фоча мора бити чистији град, јер ми смо град туризма. Поред тога, сви грађани плаћају комуналну таксу па би требало да се све улице редовно чисте и сви морају радити свој посао“, рекао је одборник Српске демократске странке Огњен Бодирога, који је напоменуо како је у Фочи велики проблем и изливање канализације код Музеја Старе Херцеговине, у Соколској и Светосавској улици.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Општине Фоча Ранко Поповић истиче да је проблем изливања канализације деценијски и да се дешава због неправилног споја цијеви приликом градње: „Дешавало се да се уради погрешан спој који усљед већих падавина оптерети канализацију и долази до изливања. Приликом обилних киша, а данас падне по 100 литара кише по метру квадратном, и због саме конфигурације терена у Фочи гдје се слива огромна количина оборинских вода имамо случај да у Соколској улици те воде подижу и поклопце од шахтова и долази до изливања воде. Конкретно тај проблем је ушао у програм рјешавања ове године“, рекао је Поповић.

Програмом  утрошка средстава заједничке комуналне потрошње планирано је да се поједине улице чисте свакодневно, неке једном седмично или једном мјесечно. Како истиче Поповић оправдане су притужбе грађане да се неке улице не чисте редовно и додаје да ће се у будућности повећати надзор чишћења улица: „По притужбама грађана и по самом стању на терену видимо да се улице не чисте на прави начин. Предузеће “Комуналац” чисти градске улице, а Општина редовно плаћа те услуге. Због незадовољства због слабог чишћења улица сматрам да треба појачати контролу и надзор над тим пословима. Са друге стране имате ситуације да се нека улица очисти данас а немаром грађана она већ сутрадан буде упрљана. Поред тога, схватамо и да “Комуналац” нема довољно радне снаге ни довољно механизације, али у наредним данима ћемо направити састанак са њима да нађемо начин да се улице боље и редовније чисте, по договореној динамици“, закључио је Поповић.

На данашњем засједању усвојен је и Извјештај о реализацији Програма уређења градског грађевинског земљишта за 2021.годину којим су планирана средства од 721.000 конвертибилних марака, а ребалансом буџета у прошлој години та средства су повећана на 863.000 марака, те реализована у износу 874.896,53 марке.

Највећи дио средстава утрошен је на инвестиционо одржавање грађевинског земљишта 378.260 марака, те на мост код Казнено-поправног завода гдје је за рату кредита и у прошлој години издвојено 340.648 марака. За радове  на изградњи објеката, расвјете, заштитне ограде, хоризонталне сигнализације  и одводње оборинских вода на дионици пута од Универзитетске болнице до Медицинског факултета утрошено је око 264.000 марака, док је за крпљење ударних рупа на градским и приградским саобраћајницама у прошлој години издвојено и реализовано 16.000. Одборници и позиције и опозиције сложили су се да се, из овог програма, што прије треба ријешити проблем крова на стамбеној згради у насељу „Формоза“ у Мјесној заједници Брод на Дрини, за шта су планирана средства од 26.000 марака, која нису реализована у прошлој години.

Извор: РФ