НајновијеРепублика Српска

Обиљежен Дан полиције Републике Српске

Служењем парастоса код Централног спомен-обиљежја погинулим припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас је у Бањалуци почело централно обиљежавање 4. априла – Дана полиције Српске.

Код Централног спомен-обиљежја служен је парастос погинулим припадницима МУП-а Републике Српске.

За одбрану Републике Српске живот су положила 782 припадника полиције, а Дан полиције је један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске.

Претходно је јутрос служен парастос и испред зграде Полицијске управе у Бањалуци.

Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган Министарства унутрашњих послова.

На њеном челу је директор Полиције, а тренутно ту дужност обавља Синиша Кострешевић.

Главне организационе јединице Полиције Републике Српске су полицијске управе које су у складу са формацијским промјенама из 2017. године наслиједиле некадашње центре јавне безбједности.

За сложеније полицијске задатке задужени су припадници Жандармерије, а најелитнија формација је Специјална антитерористичка јединица. 

Вијенце на Централно спомен-обиљежје погинулим припадницима МУП-а Републике Српске данас су у Бањалуци положили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Вијенце су положили и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и директор Полиције Синиша Кострешевић.

Извор: СРНА