ДруштвоНајновијеФоча

НП „Сутјеска” добио негативну оцјену због игнорисања раније датих препорука ревизора

Главна служба за ревизију јавног сектора у Републици Српској, задњег радног дана протекле седмице објавила је 4 извјештаја, планирана својим програмом рада за ову годину.

Три се односе на проведене финансијске ревизије за 2021. годину (општина Костајница, Рудо и Љубиње), чиме је Главна служба дошла до укупно 54 до сада завршене финансијске ревизије за ову годину и објављена извјештаја о њима.

Толико је до сада реализовао и Кабинет за ревизију институција у Федерацији БиХ, али је његов план за ову годину много амбициознији од плана ревизора Републике Српске. Наиме, Главна служба је у 2022. години планирала реализовати финансијску ревизију 77 различитих субјеката, док је план Федералних ревизора чак 103, односно за трећину већи.

Поред ова три извјештаја о извршеним финансијским ревизијама, 12.08. објављен је и један извјештај о прегледу провођења препорука финансијске ревизије проведене у ранијим годинама, десети ове године.

Конкретно, ради се о Извјештају о статусу препорука датих приликом финансијске ревизије за 2018. годину Јавне установе Национални парк „Сутјеска“ Тјентиште.

У првој и досад јединој финансијској ревизији ове јавне установе, она ни за једну компоненту финансијске ревизије није добила позитивну оцјену. Него је и за финансијске извјештаје и за усклађеност пословања са законима добила мишљење с резервом (са додатним „скретањем пажње” за Усклађеност).

Те, уз констатацију о кршењу низа законских и подзаконских аката (Закона о јавним набавкама, Закона о буџетском систему РС, Закона о платама запослених у јавним службама РС, Закона о националним парковима,…), добила 10 препорука за отклањање уочених неправилности, грешака и незаконитости.

Три године касније, провјеравајући досадашњу реализацију датих препорука, ревизори су констатовали неодговоран однос руководства Националног парка „Сутјеска”, које је од десет датих препорука у потпуности реализовало тек њих 3, а још 4 тек дјелимично.

Због овога је донесен „Негативан закључак о провођењу препорука”.

Комплетан документ можете пронаћи и прочитати кликом на линк ОВДЈЕ.

Куриозитет је да је исту (негативну) оцјену реализације датих препорука, у нешто раније објављеном извјештају, добио још један национални парк у коме је извршена финансијска ревизија за 2018. – ЈУ Национални парк „Козара” Приједор (који је од укупно 11 препорука датих прије 3 године провео 4, дјелимично провео 5, а 2 препоруке још увијек нису проведене).

Трећа установа са негативном оцјеном за реализацију препорука ове године (а за препоруке из финансијске ревизије за 2017.) је Републичка управа цивине заштите РС (која је од укупно 4 јој дате препоруке, за 4 године, у потпуности реализовала само 1, још једну дјелимично, а двије су нереализоване.

Од осталих институција, за које су досад објављени извјештаји о реализацији препорука датих у финансијским ревизијама обављеним у некој ранијој години – 4 институције су добиле „позитиван закључак о провођењу препорука” а 3 „закључак с резервом”.

Извор: Ревизије инфо