ДруштвоНајновијеФоча

Незадовољни радници НП „Сутјеска“ најављују протест испред Владе РС

Радницима Националног парка „Сутјеска“ касни неколико плата, због чега најављују подизање колективне тужбе и протест пред зградом Владе Републике Српске.

Национални парк „Сутјеска“ у тешкој је дубиози већ дуже времена, касне са измиривањем обавеза према банкама, рачуни су им донедавно били блокирани, а радници су прошле године били у тромјесечном штрајку због неисплаћених плата.

Влада Републике Српске нудила је разна обећања за проблеме у НП „Сутјеска“, али према ријечима наших саговорника, рјешење до данас није пронађено.

Недавно је Влада одлучила да ће гарантовати за 320.000 КМ кредита Националног парка, што није ни близу износа од три милиона марака, колико је „Сутјеска“ путем тендера који је расписан средином новембра затражила.

Дракул: Не видимо излаз из тешке ситуације


Предсједник Синдикалне организације НП „Сутјеска“ Драгомир Дракул тврди да запосленима у овом предузећу касне чак четири плате.

„Нама су прескочене двије плате, за мај и јун од прошле године, због сезонаца, и за новембар и децембар нам касне плате“, рекао је Дракул.

Истиче да су прошле године од Владе добијали обећања да ће се укључити у проблем финансирања НП „Сутјеска“, али да до данас ништа од тога није било.

„Прво смо имали обећање да ћемо ући у неку инвестицију у неко приватно партнерство, али од тога се одустало, па смо имали обећање да ћемо добити пет милиона КМ кредита, па да ћемо добити три милиона КМ кредита, да би Влада на крају гарантовала за 320.000 КМ“, нагласио је Дракул.

Каже да су радници у јако тешкој ситуацији, на ивици сиромаштва, те да им доприноси нису уплаћени од јануара прошле године.

„Не видим неки излаз из ове ситуације, доста се тих плата нагомилало. Свака плата дође са неким кашњењем. Сутјеска је у великим кредитима и доста касни са својим обавезама, тако да нам се обрачунавају затезне камате“, упозорио је он.

Према његовим ријечима , синдикални одбор је у сталном засједању и све опције су отворене, могућ је чак и нови штрајк.

„Већу подршку имамо да одемо пред зграду Владе и да тамо изразимо задовољство, а размишљамо и о колективним тужбама јер заиста више не можемо трпјети да се плате не исплаћују и да стално касне“, навео је Дракул.

Благојевић: Плате ће бити исплаћене наредних дана

С друге стране, Вељко  Благојевић директор НП „Сутјеска“ казао је да су плате које су прескочене из периода када он није био на челу НП „Сутјеска“, али да ће бити исплаћене наредних дана.

„Када је у питању плата за децембар она не касни јер је тек јануар и није јој ни вријеме да буде исплаћена, а све плате ће бити исплаћене у наредним данима“, навео је он.

Међутим, након питања новинарке портала ЦАПИТАЛ како се планирају снаћи са 320.000 КМ за које је Влада РС гарантовала с обзиром на то да су тражили да им се одобри три милиона марака кредита, те који су планови НП „Сутјеска“ за будућност, Благојевић више није био спреман за разговор.

„Сва та питања упутите писмено на Национални парк и добићете одговоре“, рекао је он.

Подсјећања ради, „Сутјеска“ је већ дуже вријеме у тешкој дубиози, а радници су прошле године штрајковали 90 дана због неисплаћених плата.

С друге стране, према ранијим писањима медија, док су радници штрајковали управа је себи исплаћивала позамашне аконтације.

Извор: Капитал