НајновијеПолитикаФоча

Начелник Фоче сутра на суду због јавних набавки

Актуелни начелник Општине Фоча Милан Вукадиновић ће се сутра наћи у Основном суду Фоча на оптуженичкој клупи од 10.30 часова због прекршаја Закона о јавним набавкама.

Сами поступак је покренула Агенција за јавне набавке Босне и Херцеговине на основу Извјештаја ревизије Општине Фоча за период 1.1.2022. – 31.12.2022. и упутила Основном суду у Фочи да покрене прекршајни поступак против одговорног лица у општини Фоча због утврђених прекршајних радњи из члана 116. Закона о јавним набавкама.

Спорно у раду начелника Вукадиновића је да су у општини Фоча вршене набавке радова путем директног споразума на начин да се дијелио предмет набавке, што је у супротности са законом. Руководство је један те исти посао цијепало на више дијелова како би се дошло до износа испод шест хиљада КМ, све како би се могли склапати директни договори. Таквих уговора је било 17, а њихова вриједност 68 хиљада мрака.

Агенција за јавне набавке БиХ је посебно издвојила три фирме и скренула пажњу Окружном јавном тужилаштву Требиње на могућу злоупотребу службеног положаја. У питању су фирме „Симинг трејд“ д.о.о. Фоча, с.п. и з.р Младен Перишић из Фоче и „Сигмаелектроник“ с.п. Сребренко Кунарац из Фоче.

Да ли ће Милан Вукадиновић платити скупу цијену због намјештања јавних набавки својим сарадницима или ће Суд одлучити другачије остаје да видимо.