ДруштвоНајновијеФоча

Мјештани се противе изградњи санитарне депоније у МЗ Козја Лука

Дио мјештана Козје Луке и Миљевине противи се изградњи привремене санитарне депоније на локалитету Грабе на подручју МЗ Козја Лука. Потписују петицију којом су изричити да неће отпад у близини кућа и природних љепота страхујући од утицаја. Са изградњом привремене санитарне депоније неће нико бити угрожен-поручују из локалне управе. Све активности, одговарају, спроводиће у складу са законом.

Незадовољство мјештана Козје Луке почело је, причају, и прије усвајања скупштинске одлуке  о одређивању локације за изградњу привремене санитарне депоније. Тада их је, према ријечима члана Савјета МЗ Козја Лука Митра Ћускића, било двадесет пет који су били против депоније. Они су половином  новембра потписали петицију против градње и, како тврди Ћускић, доставили је начелнику општине, предсједнику скупштине и Туристичкој организацији Фоче. Деветог децембра, пет чланова Савјета МЗ одржали су састанак са представницима општине и потписали заједничку изјаву да су сагласни за санитарну депонију на локацији Грабе под условом да општина асфалтира пут до Пјешчаних пирамида, заврши електрификацију, редовно зими одржава трасу проходном и да се рејон пирамида и околних пећина прогласи Парком природе.

Ћускић тврди да је тада тражио од представника општине да о томе обавијести раније незадовољних двадесет пет мјештана и да о овој теми говори на сједници локалног парламента или да о његовом и ставу незадовољних мјештана надлежни упознају одборнике. У понедјељак, 11. децембра, локални парламент усвојио је одлуку, Ћускић није говорио на скупштини нити је, како каже, ико поменуо раније незадовољство мјештана, због чега је дан послије повукао свој потпис.

-Лично сматрам да мој потпис за сагласност више не важи и чинићу све, баш све, да до депоније на том локалитету не дође-рекао је Ћускић.

О свему овом Ћускић је на јучерашњем збору грађана у Козјој Луци упознао мјештане. Дио мјештана Миљевине и Козје Луке против је градње депоније,  дио тражи да их о детаљима упознају представници општине, док се четири члана Савјета МЗ Козја Лука нису појавили на збору остајући при раније датој сагласности.

-То је промашај, једна еколошка катастрофа, не треба да се ради на тој локацији коју је општина планирала, зато што је насељено, овдје живи доста народа, около су туристички потенцијали-рекао је мјештанин Миљевине Владимир Нинковић.

-Ми смо сви против депоније, природа је ту прелијепа, имамо Пјешчане пирамиде које су од те локације гдје су планирали удаљена неких 500 метара ваздушне линије. У близини се налази пећина Ледењача која је 2015. године проглашена спомеником природе и гдје је забрањено одлагање отпада- казао је мјештанин села Даничићи, МЗ Козја Лука, Радислав Ребић.

Међу члановима Савјета МЗ Козја Лука који је сагласан са градњом је Јово Ребић. Наглашава да је са четворо дјеце и супругом стални становник Даничића и да му је од животног значаја најављено уређење пута.

-За мене позитивна ствар, не знам коме би сметало. Одличан положај за сметљиште, никоме не смета, далеко од пута, од кућа. Од моје куће је удаљено око два километра и нешто. Сметљиште ни у Фочи није даље од града. Овдје боље да буде одлагалиште отпада, него да се дивљач скупља и стоку напада. Не знам који је разлог да се брани да буде овдје, свака част ко се сјетио да ово предложи-рекао је Ребић.

У Општини Фоча и предузећу „Комуналац“ – тврде да с изградњом привремене санитарне депоније неће нико бити угрожен. Разумију бојазан становника. Најављују да ће упоредо с активностима око привремене санитарне депоније покренути проглашење Парка природе, како би трајно биле заштићено природно добро. Гарантују асфалтирање пута и све што су раније усагласили са члановима Савјета МЗ Козја Лука.

-Локација Грабе-Подмејдан, како је мјештани зову, испуњава све услове прописане уредбом о начину одлагања отпада на територији Републике Српске у погледу положаја терена. Ради се о ували која је омеђена природним рељефима, глинена је подлога, водонепропусна, нема стајаћих вода. Ваздушном линијом удаљена је око 1 000 метара од Пјешчаних пирамида, до најближе куће преко километар, до пећине Ледењача око 1.400 метара, а према свим тим непокретним културним добрима и објектима ограђена је рељефним облицима, односно природним гребенима-навео је в.д. директора предузећа „Комуналац“ Миладин Ћаласан.

-Наравно, прије свих активности ми ћемо морати да урадимо све дозволе, укључујући и еколошку дозволу и о свему томе ћемо информисати становништво . Људи немају разлога за бригу, све ћемо радити у складу са законом и информисати их редовно. Санитарна депонија и проглашење Парка природе су двије ствари које иду и морају да иду паралелно једна са другом-казао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Вукадиновић је подсјетио да је прије усвајања скупштинске одлуке са представницима Мјесне заједнице Козја Лука, локалне Туристичке организације и представницима свих парламентарних странака обилазио изабрану локацију за санитарну депонију.

Поновио је да са овим општина Фоча настоји да ријеши дугогодишњи проблем преоптерећености садашње депоније у насељу Рјечица. Навео је и да се прва петиција о противљењу коју је потписало двадесет пет мјештана Козје Луке односила на локацију Пирни До, а не на локацију Грабе, која је касније изабрана,  по добијању стручног мишљења и урбанистичко-техничких услова.

Извор: Радио Фоча