ДруштвоНајновијеФоча

Митрополит Хризостом: Свети Сава повео српски народ путем спасења

Светом архијерејском литургијом коју је служио митрополит дабробосански Хризостом са свештенством, славу је прославио највећи православни храм у БиХ-Светосавски храм у Фочи. Бесједећи о великом светитељу, митрополит Хризостом поручио је да је Свети Сава привео Србе Христу Господу и утврдио их у православљу.

Велика је објединитељна улога Светог Саве у српском народу, а све је то постигао благодаћу Божјом с једне стране и великим трудом и подвигом којима је задивио светогорско монаштва с друге стране. Свети Сава је накалемио српски народ на калем Христов, на тај подвиг изабрао га је и упутио сам Господ, поручио је митрополит дабробосански.

„Да буде онај који ће путем спасења повести наш народ, који ће засадити Србе као питоме маслине свуда по српским земљама, који ће ићи од села до села, од човјека до човјека, од дјетета до дјетета и учити их ко је Исус Христос и зашто треба да вјерујемо у Христа, јер је то Царство Небеско. Захваљујући Светом Сави српски народ је постао питома маслина која је свуда плода дала, показујући сав културни, духовни и сваки други капацитет”, рекао је митрополит дабробосански.

Честитајући Савиндан вјерницима, свештенству, образовним установама,  митрополит Хризостом поручио је да нас Свети Сава одувијек и заувијек позива на помирење са Богом, са собом и другима кроз љубав и хришћанска дјела.

„И радујемо се данас овдје што у Фочи постоји и Богословски факултет и Богословија, да је подигнут и да се подиже величанствени храм у славу и спомен Светог Саве, а то је оно што је највеће и најузвишеније да смо у великом броју сабрани око Светог Саве. То је најљепши вијенац који можемо да ставимо на његову свету главу и затражимо благослов да се српски народ духовно обнавља”, рекао је митрополит Хризостом.

Након литургије, под сводовима Светосавског храма, у присуству бројног вјерног народа обављен је славски обред.

Извор: Радио Фоча