ДруштвоНајновијеФоча

Министарство просторног уређења и екологије: Влада измирила све обавезе према НП “Сутјеска”

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске саопштило је да је Влада почетком децембра измирила све обавезе према Националном парку “Сутјеска” за 2021. годину, у износу од 1.080.000 КМ, те да од Штрајкачког одбора парка очекује да се држи договора и позове раднике да се врате на посао.

Из Министарства напомињу да су, осим редовних транши, на захтјев Управног одбора и директора Националног парка обезбиједили да се почетком ове седмице из Компензационог фонда исплати 250.000 КМ због смањеног обима пословања изазваног пандемијом, што значи да је овој јавној установи у текућој години исплаћено укупно 1.330.000 КМ.

У саопштењу се истиче да је Националном парку у 2020. години укупно дозначено 1.302.542 КМ, од чега 1.140.000 КМ као редовна транша са буџетске позиције Трансфери за националне паркове.

Остатак чине средства из Компензационог фонда Републике Српске, којима су регулисане обавезе по основу пореза и доприноса за све запослене за март, април и мај и нето загарантована плата за април, у укупном износу од 162.542 КМ иако у том периоду нису радили.

“Према томе, за 2020. и 2021. годину Националном парку `Сутјеска` исплаћено је укупно 2.632.542 КМ јавних средстава”, наведено је у саопштењу.

У Министарству наводе да иако су били обавијештени да су им средства од Компензационог фонда одобрена, Штрајкачки одбор је повео раднике у штрајк.

“То довољно говори да се иза свега крију неки други разлози, који више немају везе са материјалним и радно-правним статусом запослених у овој јавној установи”, став је Министарства.

У Министарству наводе да су промптно реаговали чак и на анонимне пријаве “групе радника”, те је именована комисија за утврђивање стања пословања у Националном парку, која је утврдила низ неправилности, од којих је највећи број учињен у вријеме претходне управе.

Извјештај комисије је достављен на даље поступање надлежним органима.

“Сматрамо да смо показали апсолутно разумијевање и пружили сву помоћ и управи и запосленима у `Сутјесци` и да је крајње вријеме да схвате да, осим права, имају и обавезе. Дужни су да својим радом и домаћинским пословањем обезбиједе несметано функционисање природног добра које им је повјерено на управљање”, наводе у Министарству.

Из Министарства су поручили да не пристају на уцјене, те су позвали раднике и управу Националног парка да проблеме који су заједнички, заједно и рјешавају и да не допусте да својим рукама гасе туђе пожаре.

Извор: Радио Фоча