НајновијеРепублика Српска

Милићевић: Српска ће трајати онолико колико будемо поштовали успомену на оне који су је створили и колико будемо спремни да себе дамо њој

Република Српска и ја смо вршњаци. Обоје смо рођени у вријеме када је све извјеснија бивала смрт, а не живот. И њој и мени су прве године живота обиљежили избјеглиштво, страх и неизвјесност. Калили смо се, снажили и стасавали у злом времену, а онда смо на згариштима почели обнову живота. Стиже нам доба зрелости, вријеме када треба да се живот доведе у ред.

Али, није ово прича само о мени нити о мојој генерацији. Ово је прича о трајању прије и послије стварања Републике Српске.

Умјесто питања „Шта је мени дала Република Српска?“ запитајте се шта смо сви ми урадили да се одужимо онима који су нам дали ту Републику, а с њом и могућност да услове живота у њој прекрајамо и стварамо. Најтежи дио посла одрадили су они прије нас, који нису имали избора. Ми данас имамо мноштво избора и начина да ту велику заоставштину предака уредимо и достојно предамо потомцима. Како?

Ви који вјерујете овима на власти, не дајте да вас убиједе да ће њиховим одласком Република Српска нестати. То је тешка увреда за све који су већ нестали да би Српска настала. И она ће трајати онолико колико будемо поштовали успомену на оне који су је створили и колико будемо спремни да себе дамо њој.

Ви који им не вјерујете, не дајте да вам огаде Републику Српску, да вам огаде празник, да са гнушањем и одвратношћу гледате на оно што је прескупо плаћено, само зато што испод те заставе тренутно стоје недостојни људи и што нам патриотска осјећања злоупотребљавају на најпримитивнији начин.

Разликујте човјека и функцију коју обавља.

Мијењајте на сваким изборима сваког ко не поштује њен углед и, још битније, сваког ко не поштује оне који су је створили. Ако су могли они са пушком у руци, можемо и ми са оловкама.

И не дајте никад и ником да се поистовијети са Републиком Српском!

Срећан Дан Републике Српске!