КултураНајновијеФоча

КУД Фоча са пријатељима чува традицију и културу српског народа

Играма из Димитровграда, Ниша, Славоније, Београда, Баната те Влашким играма културно-умјетничка друштва из Копра, Власенице, Краљева, Бечеја и Фоче наступили су на Смотри фолклора која је синоћ одржана у Фочи. Играло се и пјевало и на улицама Фоче, којима је прошао свечани дефиле свих учесника Смотре.

У Фочи су први пут наступили чланови  Академско-културно умјетничког друштва „Коло“ из Копра које његује културу српског и  осталих балканских народа.  Друштво води етнокореолог и етномузиколог др Весна Бајић Стојиљковић која истиче да им је велико задовољство што су успоставили сарадњу са КУД-ом Фоча: „Повезивање друштава јако је важно, с обзиром на то да се сви бавимо истим послом. Сви ми на свој начин чувамо традицију, али сви знамо на који начин да је пренесмо на млађе нараштаје. Драго нам је што смо успјели да дођемо и у овај крај Босне и херцеговине и да размијенимо искуства“.

Циљ Културно-умјетничког друштва „Ђидо“ из Бечеја, које се у Фочи представило са „Играма из Баната“ и „Влашким играма“,  је очување традиције и културе народа са ових простора, истиче умјетнички руководилац ансамбла Горан Думановић: „ Играмо скоро све кореографије које се играју у Србији. Живимо у Војводини гдје има доста националних мањина тако да играмо и њихове игре. Имамо богат репертоар са 30 постављених кореографија“.

Културно-умјетничко друштво „Бирач“ из Власенице представило се са Играма из Димитровграда. Други пут наступају у Фочи каже члан Управног одбора овог Друштва  Марко Мишић: „Драго нам је да опет наступамо у Фочи, надамо се да ће ова Смотра постати традиционална и да ћемо ми имати прилику да угостимо чланове КУД-а Фоча у Власеници“.

Фолклорни ансамбл „Карановац“ из Краљева, поред бројних наступа у земљама Европе и у Сједињеним амричким државама, три пута је наступао у Фочи. Синоћ су се представили са „Играма из Београда“ и „Играма из Ниша“. Директор Ансамбла Марко Љубојевић каже да увијек радо долазе у Фочу и да су презадовољни сарадњом са КУД-ом Фоча: „Руководиоци КУД-а Фоча остали су нам у сјећању као екипа за примјер, одлична екипа за дружење и озбиљна екипа за рад. Види се да одлично функционишу и ми волимо сваку сарадњу са њима“.

Након двије године паузе због епидемије вируса корона Смотра фолклора у Фочи окупила је пет културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Словеније. Саша Станић, секретар КУД-а Фоча истиче да је окупљање бројних друштава на заједничком концерту велика предност како због публике која се упознаје са традицијом и културном српског народа, тако и због фолклораша који, гледајући друга друштва како играју, могу много да науче. „Имамо у плану и размјену кореографија са неким друштвима, јер они имају професионалне кореографе који могу да нам уступе кореографије. Драго нам је да можемо да организујемо бројне манифестације у Фочи и да употпунимо културна дешавања, којих свакако фали у нашем граду“.

Учесници Смотре фолклора наступиће пред фочанском публиком и вечерас на манифестацији „Дани боровнице“ која се одржава на Тргу краља Петра од 19.00 часова.

Извор: РФ