ДруштвоНајновијеФоча

Истрага о паду новорођенчета у фочанској болници, ко ће све одговарати

Истрага о паду новорођенчета у Универзитетској болници Фоча још није добила епилог, а фочанска полиција тужилаштву је недавно доставила извјештај о почињеном кривичном дјелу против три особе због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи, потврђено је у Окружном јавном тужилаштву у Требињу.

Извјештај је поднесен 10. октобра и њиме су обухваћени специјалиста гинекологије и акушерства др Владимир Чанчар, специјалиста педијатрије др Владимир Турунташ и бабица Биљана Кулић, пише УНА.

Ради се о члановима медицинског тима који су 19. августа у 8.20 часова извршили порођај Јоване Весић послије којег је, због непажње особља, њена тек рођена беба Јелена пала на под. Задобила је повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом и њено здравствено стање се убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гђе је хитно оперисана и успјешно се опоравља.

– Након што је запримило извјештај од ПУ Фоча Тужилаштво је формирало предмет у којем поступајући тужилац предузима радње из своје надлежности у циљу доношења наредбе о спровођењу истраге против одговорних особа због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи – рекао је за УНУ портпарол ОЈТ Требиње Срђан Вукановић.

Нема одговорности директора УБ Фоча?

Он је потврдио да се истрага тренутно води против три особе, те да у овом тренутку нема доказа који указују да је у свему било пропуста директора УБ Фоча Радмила Марића или неких других лица.

– Тужилаштво предузима мјере и радње у циљу утврђивања свих чињеница које се односе на наведени догађај, те уколико се утврди да се осим пријављених лица и у радњама других лица садржана обиљежја бића неког кривичног дјела, истрага ће се проширити и на друга лица. На основу до сада прикупљених чињеница и доказа није утврђено да су у радњама директора Универзитетске болнице Фоча садржана обиљежја бића неког кривичног дјела – рекао је Вукановић.

Он додаје да се још утврђују све околности које су довеле до пада и повријеђивања новорођенчета, као и да ли је након тога новорођенчету пружена адекватна помоћ.

– Тужилаштво прикупља све чињенице и доказе, па тако и оне чињенице и доказе које су наступиле непосредно прије, за вријеме, као и након порођаја, и у вези са тим ће се одредити у току истраге – нагласио је Вукановић.

Оцу прећутали пад бебе

Подсјетимо, пријаву против медицинског особља тужилаштву је поднио отац повријеђене бебе Данијел Весић који је раније за УНУ испричао да су му љекари прећутали пад бебе. Саопштили су му да је порођај протекао уредно, честитали му рођење кћерке, наводећи да су беба и супруга добро. Беба је на Апгар тесту добила оцјену 10 и оцу је дозвољено да је види и фотографише. Срећни отац је почастио медицинско особље и спремао се за прославу, а око 17.30 часова је од супруге добио узнемирујуће вијести.

Љекари у Фочи су га увјеравали да је беба добро, наводећи да ултразвук није показао никакве повреде. Када је беба превезена у КЦУС урађен је ЦТ главе на којем је уочена обострана фрактура и хематом и беба је хитно оперисана.

Оно што је породицу највише погодило је то што су љекари у Фочи до 17.30 часова ћутали о паду бебе. Иначе фочанска болница овај нежељени догађај није пријавила полицији, већ су то сутрадан учинилли љекари КЦУС, када је и покренута истрага.

Из УБ Фоча раније су саопштили да је “нежељени догађај пријављен од стране надлежног љекара, а у складу са правилом о пријави свих нежељених догађаја”, те да је покренут интерни поступак утврђивања свих околности тог догађаја, али да због интереса истрага више детаља не могу износити у јавност.

За несавјесно пружање љекарске помоћи законом су запријећене казне од новчане, па све до осам година затвора у зависности од околности под којима је ђело почињено.

Извор: Српска Инфо