НајновијеРепублика Српска

Инцко тражи да се уклоне мурали са ликом Ратка Младића

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко саопштио је да је одлучио да лично обиђе све локације у БиХ на којима се налазе мурали са ликом ратног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића.

„И Калиновик, и Невесиње, и Градишку, и Гацко, па и овај посљедњи у Фочи. Намјеравао сам, након изрицања правоснажне пресуде, послати писмо општинским начелницима са захтјевом да наложе уклањање провокативних мурала”, навео је Инцко.

Додао је да није могао да вјерује када је прочитао 20. априла ове године на једном порталу да је Ратко Младић у Фочи добио мурал дужине 25 метара.

Нагласио је да је отишао ових дана у Фочу, гдје је „намјеравао да разгова са младим начелником након што лично провјери како доиста изгледа мурал посвећен Младићу“.

„Но, након шока, грча и невјерице које сам осјетио у овом градићу с пуно великих мурала са великим ратним злочинцима, схватио сам да је нужно послати СОС широм цивилизованог свијета умјесто да молим и призивам начелничку разборитост, како у Фочи тако и у Калиновику, Невесињу и другдје”, категоричан је Инцко.

Наглашава де је ситуација данас толико накарадна да можемо сачинити „туристичку карту топ градова у БиХ са муралима ратним злочинцима“.

„Фоча је ту засигурно међу „првацима’“. Бројне су и велике и мале улице и тргови у Републици Српској названи по правомоћно пресуђеним ратним злочинцима, али и по онима који су успјели избјећи руку правде, а њихове злочине су документовале и ТВ камере. Ове седмице се широм свијета, километрима далеко од БиХ, одржавају комеморације жртвама сребреничког геноцида. Од најудаљеније Аустралије, преко Канаде до хрватског Сабора присјећају се сребреничке трагедије”, наглашава високи представник.

Додаје да, „истовремено док се цијели свијет с пијететом и поштовањем сјећа сребреничких жртава, у БиХ или прецизније ентитету Република Српска, свједочимо штовању и величању архитеката тих злочина, осуђених ратних злочинаца, негирању геноцида у Сребреници, релативизацији хисторијских чињеница, итд“.

„И све то сваким даном све више и више. Да ли је Савјет за имплементацију мира имплементирао мир у БиХ? Могу ли се по цијелом свијету комеморирати сребреничке зртве, а у БиХ величати њихов крвник? Који усред Фоче с насликаном главом од два метра сваком нормалном човјеку леди крв у жилама. Укључујући високог представника. Ко ће се у таквим условима вратити у тај град? Спроводили ли се тако Анекс 7 Дејтонског споразума”, пита је Инцко.

Закључио је да међународна заједница што прије треба размотрити могуће даље кораке.

„Величање ратних злочинаца је неприхватљиво у цивилизованом свијету, и то мора имати посљедице”, рекао је Инцко.

Извор: Глас Српске