НајновијеРепублика Српска

Инспекција Српске забранила сјечу у четири шумска газдинства

Шумарска инспекција забранила је редовну сјечу у шумским газдинствима „Зеленгора-Калиновик“, „Трескавица-Трново“, „Добој-Добој“ и „Мајевица-Лопаре“ након што су инспектори установили да немају важеће шумско-привредне основе (ШПО), открива КАПИТАЛ.

Након што је портал КАПИТАЛ у суботу открио да ова четири шумска газдинства од 1. јануара послују практично изван законских оквира зато што им је истекла десетогодишња шумско-привредна основа, шумарски инспектори су изашли на терен и издали рјешења о забрани редовне сјече до отклањања утврђених пропуста.

Из Инспектората Републике Српске у одговору питања портала КАПИТАЛ потврдили су да је „републичка шумарска инспекција у току ове седмице извршила контроле у шумским газдинствима „Зеленгора-Калиновик“, „Трескавица-Трново“, „Добој-Добој“ и „Мајевица-Лопаре“ и констатовала да су шумскопривредне основе за период од 1. јануара 2014. до 31. децембра 2023. године истекле, а да процедура доношења нових основа још увијек није завршена“.

„С обзиром на утврђене неправилности, наведеним газдинствима је изречена мјера забране редовне сјече до добијања сагласности на шумскопривредну основу од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за период од 1. јануара 2024. године до 31. децембра 2033. године“, наводи се у одговору.

Дужни смо напоменути, кажу даље из Инспектората, да рјешење инспектора као првостепеног органа није коначно, јер субјекти контроле имају право жалбе другостепеном органу.

„У овом тренутку не можемо прејудицирати да ли ће то право и искористити“, наводи се у одговору.

Подсјећамо, ова четири шумска газдинства од почетка године радила су без шумско-привредних основа као најважнијег планског документа без кога практично не би смјели да изводе никакве радове.

Директори ШГ „Трескавица“ Трново Мирослав Бјелица и ШГ „Добој“ Драган Бањац потврдили су у суботу за КАПИТАЛ да су шумско-привредне основе за газдинства којим руководе истекле крајем прошле године и да тренутно раде по привременом сјекореду.

Ова четири газдинства су у септембру 2021. године потписала уговор за израду ШПО са „Шумама Српске“, односно са „Истраживачко-развојним и пројектним центром (ИРПЦ)“ који је организациона јединица овог јавног предузећа.

По том уговору, „Шуме Српске“, односно ИРПЦ је био дужан да до 30. септембра прошле године ШПО достави ресорном Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде које је, уз прибављено позитивно мишљење Комисије за рецензију, дужно у року од 60 дана дати сагласност на ШПО.

Извор: КАПИТАЛ