ДруштвоНајновијеФоча

Има ли спаса за ПВиК „Извор” из Фоче?

Питање постављају забринути радници који желе да укажу на проблеме који се годинама накупљају у ПВиК „Извор” а.д. Фоча, а који су у посљедње вријеме, како кажу дошли на „наплату”.

ПВиК „Извор” је основан још почетком 2001. године као предузеће чија је дјелатност скупљање, прочишћавање и опскрба водом чији је већински власник Општина Фоча. Радници наводе да њихово предузеће креће странпутицом након 2016. године када почиње негативно пословање.

Према подацима који се могу пронаћи на интернету, пословање током 2019. и 2020. године је било на позитивној нули. Међутим, дуг предузећа само током 2021. године износи 192.411 КМ.

Краткорочне обавезе предузећа „Извор” завршно са 2021. годином износе 329.282 КМ, док дугорочне обавезе 236.250 КМ, што доводи до укупног дуговања од око 565 хиљада КМ. Радници наводе да се тај дуг током текуће године још увећао.

„Предузеће се налази пред стечајем и налазимо се у великом страху због неизвјесности када би могли да останемо без посла”, наводи један од радника који жели остати анониман.

Предузеће Извор у покушају да поправи своје пословање отвара угоститељски објекат у који улаже велики новац, али се то испоставља као лоша инвестиција. Након тога доноси се одлука да се наведени објекат даје у закуп.

Систематизација и уговори

Оно што је довело до великог незадовољства радника јесте недавна систематизација радних мјеста у предузећу. Наводе како се систематизацијом фаворизују поједини радници који добијају веће коефицијенте. Већина радника ради са средњом стручном спремом, а новом систематизацијом поједине позиције које су се до сада радиле са средњом стручном спремом, сада су уврштене у позиције са високом, што доводи до повећања коефицијента за обављање истог посла, тврде радници. Као један од примјера наводе позицију техничког секретара, и достављају фотографије испод.

Систематизација

Поред тога, радници су доставили и фотографије два уговора као примјер, гдје тврде да минимална бруто плата треба да износи 942 КМ, док је на приказаним фотографијама уговорима испод износи 913 КМ и 856 КМ.

Уговори

Наплата паркинга

Данас, 14. јула на простору ужег центра општине Фоча почиње наплата паркинга. Предузеће које је добило посао да врши услугу наплате паркинга је управо ПВиК „Извор”.

Радници наводе да то није дјелатност којом се њихово предузеће бави, али вјерују да су добили тај посао као покушај да се пословање Извора врати у позитивно.

За крај, оно што радници желе јесте да предузеће у којем раде не буде предмет политичког поткусуривања и трговине директорским позицијама, само желе поштен однос према свим радницима као и да се пронађе начин да се предузеће врати на стазе позитивног пословања.