КултураНајновијеФоча

Изложба „Фоча у краљевини СХС/Југославији“

У оквиру манифестације „Љето у Фочи“, у галерији Музеја Старе Херцеговине, сутра ће бити отворена изложба „Фоча у Краљевини СХС/Југославији“аутора, кустоса и историчара Данка Михајловића. 

Посјетиоцима ће се предочити процеси и догађаји који су се збили на простору управног подручја среза Фоча, у периоду 1918–1941. године.

Акценат изложбе стављен је на упознавање саразвојем школства у фочанском крају, гдје је остварен највећи напредак у области образовања. Иако су тада утемељене тековине од пресудног значаја на савремени развојни пут фочанског краја, наведени период био је недовољно представљен у јавности.

За реализацију изложбе кориштена је документарна грађа Музеја Старе Херцеговине, као и архивске грађе из Архива Југославије у Београду и Архива Босне и Херцеговине у Сарајеву. Посебно су драгоцјени документи из породичних архива Хаџивуковића и Грујичића. Поред оригиналних артефаката, изложба садржи и 18 паноа на којима се наводе занимљиве појединости из фочанског краја у том раздобљу. Графички дизајн урадила је ДијанаТомовић.

Изложба ће бити отворена у галерији МузејаСтаре Херцеговинедо 16. августа.

Извор: РФ