ДруштвоНајновијеФоча

За произвођаче млијека у Фочи обезбијеђене стеоне јунице

Реализацијом пословног плана „Проширење кооперантске мреже кроз подршку развоју малих мљекарских фарми на подручју Херцеговине, Романије и Подриња“, седам произвођача млијека из Фоче добило је висококвалитетне стеоне јунице.

Радмила Бабић из Баљевог Поља  већ има три краве, а ова ће јој помоћи да производи више млијека, које продаје Мљекари „Пађени“ из Билеће: „У откупу млијека сам од првог дана и никада нисам прекинула предавати млијеко. Ово ће значајно поспјешити производњу млијека у мом домаћинству, а од овог посла се може зарадити једна лијепа плата мјесечно“.

Самији Гибло из Тјентишта ово ће бити шеста крава у стаји. „Имам пет крава и до сада сам дневно мљекари продавала око 50 литара млијека. Вјерујем да ћу са шестом кравом да повећам производњу, а самим тим и моја породица обезбиједиће и већа финансијска средства од продаје млијека“.

Са подручја општине Фоча Мљекара „Пађени“ годишње откупи око 100.000 литара млијека. Финансијери овог пројекта су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Међународни фонд ИФАД, Општина Фоча и корисници, а вриједност седам стеоних јуница, које су обезбијеђене за произвођаче у Фочи је око 45.000 марака.  

У локалној управи сматрају да се оваквим пројектима значајно унапређује производња млијека и млијечних производа. „ Оно што је добробит овог пројекта нису само јунице, већ чињеница да су стеоне и да ћемо убрзо имати и седам телади, наставља се репродукција што ће много значити у расној структури сточног фонда на подручју Фоче. Јунице су чешке и аустијске сименталке и то је високомлијечна раса која се добро аклиматизује на услове на овом поднебљу“, рекла је замјеница начелника Општине Фоча Весна Рашевић.

Стеоне јунице обезбијеђене су за кооперанте Мљекаре „Пађени“, која ће на подручју општина Херцеговине, Романије и Подриња, у којима је проведен пројекат, наставити загарантовани откуп млијека. „Појединачна вриједност аустријске сименталке је око 6.600 конвертибилних марака, а чешке сименталке нешто мања, око 6.350 КМ. За регију Херцеговине испоручене су 122 јунице“, рекао је Бојан Граховац, консултант за ИФАД у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ресорно министарство и ИФАД, приликом куповине јуница, обезбјеђивали су учешће од 40 одсто за мушкарце носиоце газдинства, а 60 одсто за жене носиоце газдинства и мушкарце млађе од 35 година. Поред тога, Општина Фоча учествовала је са 30 одсто  а корисници су доплатили 10 одсто средстава.

Извор: Радио Фоча