ДруштвоНајновијеФоча

Затвор у Фочи никад није био празнији

Казнено-поправни заводи у Бањалуци, Фочи и Источном Сарајеву никад нису биле празнији као у посљедње три године, што показује да је борба против криминала и корупције у Републици Српској само декларативна.

Према евиденцији Министарства правде РС, попуњеност КПЗ-а Фоча је 47 одсто, КПЗ-а Бањалука 30,5 одсто, а КПЗ-а Источном Сарајево једва нешто преко 24 одсто.

„Највећа процентуална попуњеност затвореника у односу на смјештајне капацитете у протеклих пет година забиљежена је у 2018. години, док се подаци за протекле три године значајно не разликују. У децембру 2018. године, попуњеност у КПЗ Бањалука износила је 60,7 одсто, у КПЗ Фоча 85,9 одсто, а у КПЗ Источно Сарајеву 40,7 одсто“, наводи се у одговору Министарства правде РС на питања.

Када је у питању протеклих пет година подаци показују да се попуњеност у КПЗ Фоча са више од 85 одсто на крају 2018. године смањила на 52 одсто на крају прошле године и на 47 одсто на крају септембра ове године.

КПЗ Бањалука на крају 2018. године био је попуњен 60 одсто и од тада је попуњеност смањивана да би тренутно износила 30,5 одсто, а у КПЗ Источно Сарајево је са 40,7 одсто на крају 2018. године смањена на 24 одсто, а најмања је била на крају прошле године – свега 19,47 одсто.

На питање шта је допринијело смањењу броја осуђених лица у КПЗ у Српској из министарства правде кажу да министарство не изриче пресуде нити издаје упутне акте за издржавање правоснажних затворских казни.

„То раде судови и судије који су самостални и независни у свом раду, па предлажемо да им се обратите за коментар у вези података о изрицању казни и упутним актима. Подсјећамо да на основу Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција, упућивање осуђеног на издржавање казне затвора врши основни суд на чијем подручју осуђени има пребивалиште, односно боравиште, у вријеме када је одлука којом је изречена казна постала правоснажна“, наводи се у одговору ресорног министарства.

Из неколико основних судова од којих смо тражили коментар добили смо јединствен одговор да стручни сарадници за извршење кривичних санкција по судовима у тзв. ИКС одјељењима ажурно раде свој посао.

„По примитку правоснажних пресуда, службеници у ИКС одјељењима ажурно раде свој посао и шаљу упутне акте. Непопуњеност КПЗ-а може бити само резултат неправоснажних осуђујућих пресуда, а никако нерад или неажурност ИКС одјељења у основним судовима“, кажу наши саговорници из основних судова.

И пресуђени криминалци на слободи


Новинар Никола Морача који годинама прати црну хронику каже да има примјера да они који су требали бити у затворима чине тешка кривична дјела широм Српске и БиХ и да смањење броја осуђеника у затворима сигурно није резултат смањења стопе криминала.

„Очигледно је систем и у том дијелу негдје озбиљно заштекао. Да ли су то погодности које омогућавају осуђеницима да одлажу одлазак на издржавање казне или је у позадини корупција, али сигурно није смањена стопа криминала“, каже Морача.

Иако је у међувремену рапидно смањен број осуђеника који у њима бораве, интересантно је да су буџети три поменута КПЗ-а повећани за скоро 30 одсто у односу на 2018. годину,

Буџет КПЗ Фоча 2018. године када је попуњеност била 85 одсто био је 7.552.000 КМ, а ове године је 10.261.000, иако је попуњеност 47 одсто.

Исто је и са КПЗ Бањалука чији буџет је 2018. године при попуњености капацитета од 60 одсто износио 7.505.000 КМ, а ове године на попуњеност од 30 одсто буџет је 10.261.000 КМ.

Буџет КПЗ Источно Сарајево 2018. године био је 3.862.000, а попуњеност је износила 40 одсто, док је ове године попуњеност 24 одсто, а буџет је већи за милион и по марака и износи 5.302.000 КМ.

„Ти подаци изазивају приличну забуну, али треба узети у обзир да су у међувремену повећане плате запослених у казнено-поправним установама, па су због тога увећани буџету. Поред тога, у међувремену је и инфлација одрадила своје и све је скупље, па је и то одговор зашто су буџети већи“, објашњава наш саговорник одлично упућен у извршење кривичних санкција у РС.

Извор: Капитал