ДруштвоНајновијеФоча

Завршен „Нектар ОК фест“: Спој музике и јединствене природе

Наступима бендова „Зостер“, „Психомодо поп“, „Сарс“, „Морт“, те музичара Кирила Џајковског и Војка В на Тјентишту је завршено осмо издање „Нектар ОК феста“. Тродневни музички фестивал у Националном парку „Сутјеска“ ове године окупио је око 30 хиљада посјетилаца.

Квалитетни извођачи, добра забава и надалеко познат јединствени природни амбијент међу главним су разлозима због којих публика готово свих генерација долази да ужива у Долини хероја. Љепота Тјентишта задивила је и Ужичанку Душицу Бакић, која је са друштвом први пут на фестивалу.

-Стигло нас је петоро, уживали смо и било нам је супер. Смјестили смо се у шаторе, музика је била одлична, упознали смо много људи. Волимо камповање и неколико година смо планирали да дођемо. Кад је објављено да долази „Дубиоза колектив“ знали смо да морамо бити ту. Сви их волимо-рекла је Бакићева.

Близина Тјентишта, разнолик фестивалски садржај и могућност да у истом дану слуша извођаче различитих музичких жанрова опредијелили су Дуњу Дервишбеговић из Сарајева дође на „ОК Фест“.

-На Тјентишту сам први пут и много ми је драго што сам дошла. Добра је енергија, извођачи су за свачији укус, одлично је организовано и фестивал заслужује све похвале-рекла је Дервишбеговићева.

Милутин Јанковић из Горњег Милановца стигао је са породицом. На фестивал је довео и двадесетомјесечну кћерку Вишњу. Жеља му је, каже, да покуша да од малих ногу утиче на њен музички укус.

-Слушаће свакако оно што буде жељела, али ово је нека врста усмјерења. Надам се да ће се сјећати и да ће долазити овдје-рекао је Јанковић.

Фронтмен мостарског бенда „Зостер“ Марио Кнезовић каже да „ОК Фест“ и Тјентиште са својом љепотом заслужују свјетску пажњу.

-На овај фестивал сам поносан и лично га промовишем, не због неког интереса, већ што сматрам да се управо овдје треба догађати. Добра је прича, треба је развијати, јер је лијепа, племенита и добра за све. Добро је за локалне људе, за оне који долазе на фестивал и за нас инерпретаторе-истакао је Кнезовић.

Давор Гобац, пјевач групе „Психомодо поп“ упоредио је „ОК Фест“ са чувеним фестивалом Вудсток.

-Ово је нека врста партизанског Вудстока. Свиђа ми се природа, свјеж ваздух и вјештачко језеро-рекао је Гобац.

Пјевач „Сарса“ Жарко Ковачевић подсјетио је да су на Тјентишту свирали још 2013. године на концерту у оквиру Кампа пријатељства, а потом наставили да долазе на „ОК фест“.

-Како смо ми расли, тако је растао и „ОК Фест“. Драго ми је да овакав фестивал постоји и да се из године у годину развија. Амбијент је сјајан, људи су добро расположени и преко дана и увече. Смјештајни капацитети нису баш најбољи, али бих препоручио свима да дођу и да се лијепо проведу, да преспавају у шатору-рекао је Ковачевић.

Организатори истичу да је овогодишње фестивалско издање било најуспјешније до сада.

-Потенцијал догађаја је такав да би могли имати дупло више посјетилаца, уколико бисмо имали бољу туристичку инфраструктуру и смјештајне капацитете Националног парка. Сваке године највише енергије потрошимо на логистику фестивала, удаљени смо од урбане зоне, имамо дотрајалу инфраструктуру па нас то ограничава-рекао је директор „Нектар ОК феста“ Дубравко Сувара.

Он је додао да су током фестивала били попуњени туристички капацитети на подручју Фоче и Гацка, те да имају намјеру да се „ОК фест“ уврсти на мапу озбиљних европских фестивала.

-У наредном периоду трудићемо се не само да учинимо све да сљедеће издање буде квалитетније, већ да покушамо инфраструктуру Националног парка да подигнемо на виши ниво како би олакшали организацију овог догађаја. Имамо добру намјеру да фестивал интернационализујемо, како са извођачима, тако и посјетиоцима. За тако нешто потребна нам је подршка прије свега локалне заједнице, а потом републичких институција-нагласио је Сувара.

Он је изразио задовољство што се „ОК фест“ упоређује са новосадским „Егзитом“ и навео да су једно жеље, а друго могућности.

-„Егзит“ има огромну подршку града Новог Сада, Покрајинске владе, Владе Србије и јавних предузећа и то је примјер како настаје озбиљан фестивал-рекао је Сувара.

И ове године за посјетиоце су организоване промоције књига, филмске пројекције, рафтинг ријеком Таром, планинарске шетње и посјета неким од најљепших видиковаца у Националном парку „Сутјеска“.

Извор: Радио Фоча