ДруштвоНајновијеФоча

Завршено уређење централног споменика палим борцима

Централно спомен-обиљежје палим борцима и цивилима Одбрамбено-отаџбинског рата у Фочи послије више од двије деценије добило је нови изглед. Из општинског буџета финансирано је уређење које је обухватило санацију споменика са прилазним платоом и амфитеатром.

Дотрајали и оштећени елементи спомен-обиљежја на којем су уклесана имена 646 палих бораца и цивила Фоче  коначно су поправљени. Уређен је и околни плато.

-Радови су подразумијевали скидање постојећег поплочања, санацију подлоге, постављање гранитних плоча, санацију подножја споменика са замјеном мермерних плоча, поплочање два крака степеница на трибинама, постављање дрвених облога на трибинама и замјену унутрашњих плоча на стазама око споменика. Ови радови су били планирани за 2020. годину, међутим обустављени су због короне, пошто се материјал, гранит набављао из Италије. Коначно су се створили услови да се све заврши, да споменик добије љепши изглед, а самим тим је и овај дио града још уређенији-појаснила је Бранка Радовић из општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове.

За уређење споменика палим борцима из општинског буџета издвојено је 9 760 марака.

Извор: РФ