ДруштвоНајновијеФоча

Заваит: Сјећање на херојство бораца Војске Републике Српске

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа код споменика на Заваиту, породице и пријатељи жртава, делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и локалне управе одали су почаст страдалим српским борцима и цивилима.

Парастос је служен за 32 борца Војске Републике Српске, који су од 1992. до 1995. године погинули на ратиштима широм Српске, те петоро жена и дјеце.  

За вјечно сјећање на мермерну плочу уклесана су и имена двогодишње Данке и шестогодишњег Предрага Секуловића.

Милица Аврам остала је без сина Миломира. За стварање Републике Српске живот је дао на Трескавици 1994. године.

-Погинуо је у 21. години, неожењен. Лијежем и будим се са њим у мислима. Како године пролазе све ми је теже и чекам судбину да опет будемо заједно. Молим све да памте мог сина и остале борце који су живот дали за слободу-кроз сузе каже Аврамова.

Тридесетпетогодишњи Радивоје Радовић одрастао је без оца Владимира. Бранећи отаџбину погинуо је 1992. године на Прељући.

-Своме оцу и свим његовим саборцима дугујем велику захвалност јер су дали животе да би ми данас живјели у миру и слободи. Многи су на мукама страдали и њихову жртву не смијемо да заборавимо. Треба да их се сјећамо, цијенимо и поштујемо-рекао је Радовић.

Споменик „Бесмртним јунацима Заваита на бранику отаџбине“ освештан је  прошле године.

-Још једном смо се окупили да се присјетимо наших најмилијих који су своје животе узидали у темеље Републике Српске. То ћемо чинити и убудуће на овом мјесту, гдје смо уз помоћ донатора подигили овако величанствено обиљежје-рекао је  предсједник Одбора за изградњу споменика и мјесне заједнице Заваит Вукола Секуловић.

Захвалност страдалим Заваићанима за поднесену жртву у стварању и одбрани Републике Српске истичу и у општинској управи.

-Никада нећемо престати да се сјећамо тих људи. Сваке године морамо да урадимо нешто ново у знак захвалности свима који су бранили Републику Српску. Становништво овога краја не смије бити заборављено-рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Након парастоса приређен је културни програм. Фочански гуслари и рецитатори подсјетили су на херојство у одбрани вијековних огњишта.

Извор: РФ