ДруштвоНајновијеФоча

ЕРС откупљује концесиона права за три МХЕ на Ћехотини за 4 милиона марака

Лакташи- Улица Младена Стојановића без броја. Без прихода, без добити и без иједног запосленог, али ће ускоро приходовати скоро 4 милиона марака.

Наиме, Електропривреда Републике Српске одлучила је да од фирме „AR FORCE HYDROPRO” откупи концесиона права, то јесте предузеће за изградњу три минихидроелектране на ријеци Ћехотини у општини Фоча.

Ријеч је о МХЕ „Лука”, „Фаловићи” и „Годијено” чија је градња планирана на подручју општине Фоча, које би требало да имају укупну инсталисану снагу од 17,761 MW, то јесте годишњу производњу од 69,614 GWh.

За ову намјену планирано је 3.955.500 КМ, а Електропривреда Републике Српске упутила је приједлог Влади Српске, то јесте Скупштини акционара Електропривреде, да им одобри ову инвестицију.

Ова тачка би требало да се нађе на дневном реду већ на једној од наредних сједница Владе Републике Српске.

Како је наведено, званични купац је предузеће „Електропривреда РС- обновљиви извори енергије“, кћерка фирма Матичног предузећа Електропривреда Републике Српске.

Како се наводи, њима се 17.07.2023. Писмом намјере обратио директор предузећа „AR FORCE HYDROPRO“ Андреј Раутнер.

Он у том писму намјере наводи да има у виду потенцијал и значај тих МХЕ, али да исказује интерес за продају 100 посто пословног удјела у друштву „AR FORCE HYDROPRO”.

Након неколико мјесеци и достављања правног мишљења адвоката, као и консултантске куће „БДО“ из Бањалуке, које је радило елеборат и вриједност концесионог права.

Одлуке неколико предузећа и институција за само три дана

Којом брзином је урађен цијели посао, видљиво је из свих пропратних докумената.

Из достављене документације види се да је „Електропривреда РС- обновљиви извори енергије“ послала је предмет на одлучивање привременом Надзорном одбору, који је већ наредни дан донио инвестициону одлуку о покретању поступка набавке.

Дан касније, 21. 3. Управа предузећа послала је Захтјев за издавање сагласности матичном предузећу ЕРС.

Генерални директор Електропривреде РС Лука Петровић је исти дан послао приједлог Надзорном одбору Матичног предузећа, које је то прихватио. Исти дан засједао је и тај Надзорни одбор, те донио Одлуку о давању сагласности.

Електропривреда је сљедећи дан, 22. 3. послала Приједлог у Владу РС, посредством ресорног министарства, те се сад чека одлука Владе Републике Српске, у својству Скупштине предузећа.

Концесија већ једном уступљена, временски рок пробијен

Иначе, 13. децембра 2012. године концесија је додијељена фирми РЕВ из Фоче, а са истоименом фирмом потписан је концесиони уговор у марту 2013. године, а у трајању од 30 година, односно за вријеме мандата претходног министра енергетике Жељка Ковачевића.

Према одредбама уговора, пројектовање МХЕ је требало да траје 32 мјесеца, изградња 28 мјесеци, а кориштење у трајању од 25 година.

Предвиђена је једнократна концесиона накнада за изградњу ових Минихидроелектрана од 85.000 КМ, те 3% од накнада за кориштење концесије током периода кориштења.

Ипак, предузеће из Фоче је уступило концесиона права у новембру 2016. предузећу „AR FORCE HYDROPRO”, а већ 2017. потписан је нови Анекс између Владе и новог концесионара, а којим је предвиђено да се период кориштења продужи још 20 година, односно до 2043. године.

Како је наведено у Анексу, који је потписан 27. 3. 2017. концесионар се обавезао да ће доставити нови план пројектовања, изградње и пуштања у рад поменутих МХЕ.

Практично је, тим Анексом, одређено да ће пројектовање трајати 32 мјесеца, а период изградње и пробног рада 38 мјесеци. Сходно томе, ријеч је о мају 2023. године.

Касније је, током 2018. године потписан још један Анекс, међутим поменуте минихидроелектране ни до данашњег дана нису изграђене, а камоли пуштене у рад.

Концесионари за 6 година пословања приходовали нула марака

Иначе, концесионар предузеће „AR FORCE HYDROPRO” регистровано је 2016. године у Лакташима, а основна дјелатност му је преоизводња електричне енергије.

Предузеће нема ниједног запосленог радника, а од тренутка оснивања, тј, од 2016. до 2022. године (задњи доступни документи) нису приходавали ниједну ковертибилни марку. Штавише, сваку годину су имали губитак од по неколико хиљада КМ.

Као директор предузећа наведен је Јереб Клемен из Словеније, док се као претходни директор помиње Андреј Раутнер.

Поменути Раутнер је био и директор фирме „AR CORE”, фирме која је повезана са геолошким истраживањима литијума на простору општине Лопаре.

Ипак, у току самог истраживања у Лопарама, „АR CORE” је преузет од стране швајцарске фирме „AR CORE AG” из Швајцарске.

Иако Роутнер има више компанија у БиХ регистрованих на своје име, извори не искључују да је и даље повезан са пројектом у Лопарама и швајцарском фирмом.

Званични власник фирме је предузеће сличног имена, „AR FORCE PROJECT“, које се такође налази на истој адреси у Лакташима, а такође је без иједне приходоване марке од тренутка оснивања, тј. од 2016. године.

На број телефона који је постављен као контакт фирме, јавила се љубазна женска особа која нам је рекла да је то телефон од књиговодственог бироа Eurodas из Лакташа, те да су двије фирме из Словеније само њихови клијенти.

У Центру за животну средину кажу да је ријеч о још једном штетном уговору.

„Овај потез Електропривреде и Владе да откупљује концесије за које ништа конкретно није реализовано и на тај начин погодује инвеститорима иде највише на штету грађана јер је ријеч о нашем буџету. Улагање у нове пројекте малих хидро електрана, а не у субвенционисање грађана у реализацији концепта просјуминга тј. развоја грађанске енергије иде на штету и нашег друштва и води ка уништавању природе”, каже Владимир Топић.

Према његовим ријечима, улагање у грађанску енергију, уз много мању штету за природу и ријеке треба бити примат наше власти, а не погодовање инвеститорима и куповина концесионих уговора за које ништа преко 10 година није реализовано, те да је усмјерење Владе требало да буде на раскидању концесија.

„Ово је класично погодовање инвеститору који годинама није ништа реализовао, а био је обавезан по уговору. Ово није први случај, исто се десило са ХЕС Језерница (три мале хидроелектране у Калиновику) као и са ХЕ Мрсово”, закључио је Топић.

Извор: Герила