ДруштвоНајновијеФоча

Дринска љепота кроз авантуру

И ове године биће одржана Дринска авантура, манифестација која промовише најљепши дио Дрине и адреналински спорт, те подиже еколошку свијест.  Шеста авантура статрује сутра, еколошком акцијом на Миљевини, наставља се у суботу породичним кампом на Тјентишту и завршава у недјељу традиционалном регатом од Бастаха до Аква парка „Ушће“.

Од њеног настанка до Фоче Дрина је најчистија, има најљепши кањон, најљепше плаже и најљепшу боју. Њено очување је од посебног значаја и промоција тог дијела у еколошком и туристичком смислу је врло важна. То су још прије шест година схватили организатори, Омладински покрет Фоча, који је различитим садржајима и програмима промовисао љепоту Дрине.

Програм почиње сутра у Миљевини, еколошком акцијом, а предсједник Организационог одбора, Младен Мандић каже да је планирана једна активност са младима из ове мјесне заједнице. „Општина Фоча је недавно уредила једно купалиште на Бистрици, која је притока Дрине, и примјетили смо да се у околини одлаже смеће. Ми ћемо са младима из Миљевине организовати акцију чишћења и поставити еколошке поруке што смо радили и раније. Прошле године смо у оквиру манифестације обезбиједили и поставили два контејнера указујући тако на важан еколошки аспект, који је један од циљева Авантуре“, каже Мандић.

Новитет у програму Авантуре је породични камп који се организује у суботу на Тјентишту, а чији је циљ промоција породичних вриједности, сналажење дјеце, али и њихових родитеља у природи.

„Желимо да дјеца науче на позитивним примјерима како да се понашају у природи, како да је чувају, те да се науче сналазити у природном окружењу, поставити шатор, припремити храну и друге вјештине неопходне за боравак у таквом окружењу. Припадници Спасилачког клуба „Волф“ ће им показати неке технике спасавања у води, пошто ће један дио активности бити организован на базену на Тјентишту“, рекао је Мандић.

Централни дио манифестације је регата од Бастаха до Фоче и она је планирана у недјељу. И ове године пријавио се велики број љубитеља рафтинга, Дрине и туриста из разних крајева. „У 8 сати ћемо се окупити на градском тргу одакле ћемо организованим превозом отићи на Бастахе. Ту ћемо задужити опрему и кренути на авантуру дугу петнаестак километара. Пауза је на плажи Мачковац која је, такође, уређена и ту ћемо се одморити и окријепити, а циљ је да заједно упловимо у Фочи код Аква парка“, каже Мандић.

Општина Фоча је покровитељ ове манифестације, а пријаве за Дринску авантуру трају још данас и сутра, мада се очекује да ће бити и оних који ће доћи у недјељу на Бастахе у својој режији, како би се укључили у регату и били дио ове туристичко-еколошке приче.

Извор: РФ