КултураНајновијеФоча

Дејан Цукић у завичају своје мајке: Фочаци уживали у хитовима за све генерације

Познати музичар, новинар, писац и преводилац Дејан Цукић фочанској публици представио је дио свог преводилачког опуса којим се посљедњих година бави. Кроз биографије о Елвису Прислију, Битлсима и Елтону Џону, Цукић је приказао историјат рокенрола, осврћући се и на најважније периоде своје каријере, која траје више од 40 година.

Уз своје највеће хитове које познају готово све генерације, извео је и више пјесама страних извођача и група које су утицале на његову каријеру.

Са публиком у Фочи подијелио је и занимљивости о својој породици, наводећи примјер дједа с мајчине стране, Херцеговца Риста Стајчића из Љубиња, који се након осам година живота у Америци вратио да посјети родитеље.

Цукић је испричао да се његов дјед тада хвалио како се поново враћа за Америку највећим чудом на свијету, бродом „Титаник“. Међутим, кренуо је из Дубровника бродом до Енглеске, ухватила их је олуја и он је закаснио.

Убрзо се оженио и доселио у Фочу, гдје је рођена и до Другог свјетског рата живјела Дејанова мајка, Љиљана. Управо њој је посветио наступ у Фочи.

-Моја мајка је овдје имала дивно дјетинство и рану младост. Слике Фоче прије Другог свјетског рата су нешто уз шта сам растао. Породица мог оца је из Шумадије и њих сам виђао само током распуста. Живио сам са мамином родбином, са баком, ујацима и њиховим породицама, тако да су те приче о Фочи дио моје личности. Оно што ме је инспирисало у животу је та врста ведрине и енергије коју је моја мајка скупила у Фочи и која јој је помогла да кроз све животне недаће прође са осмијехом-рекао је Цукић.

Иако је широј јавности познат као музичар, Цукић се истовремено бави новинарством и превођењем биографија познатих музичара. Написао је и књиге „Музика је најбоља – лик и дјело Френка Винсента Запе Млађег“, „Ролинг Стонси – упутство за употребу“, те „45 обртаја“, која представља приче о неким од најзначајнијих пјесама у појединим епохама.

-Доста мојих пријатеља који ме поштују као музичара  сматра да сам, представљајући се у јавности као неко ко пише, преводи и води емисије, себи одмогао. Да сам својој основној дјелатности наштетио. Тако кажу људи који мисле да заслужујем већу популарност него што је имам, али то сам све ја. Не бих могао да се одрекнем тих ствари, јер ми сваки од тих начина дијељења страсти према музици пуно значи-истакао је Цукић.

„Вече са Дејаном Цукићем“ организовао је Музеј Старе Херцеговине.

-Трудимо се да доведемо квалитетне музичаре и представе. Надам се да ћемо у наредном периоду наставити са интензивнијим темпом, да у Фочу доведемо што више оваквих дешавања-рекла је директор Музеја Душанка Станковић.

Дејан Цукић је током каријере био члан група „Дизел“, „Тилт“, „Булевар“, „Бајага и инструктори“, док задњих 35 година наступа са групом „Спори ритам бенд“. Писао је за магазин „Рок“, а крајем деведесетих био један од уредника магазина „Жица“, уредник на музичкој телевизији Метрополис и писац музичке стране у Политикином забавнику. Уређује и води музичку емисију „Оде понедјељак“ на радију Београд 202.

Извор: РФ