БиХНајновије

Да ли ће БиХ увести заштитне мјере за пољопривреду?

Увођење заштитних мјера на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса ускоро ће се наћи пред Савјетом министара БиХ.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ наредних дана упутиће Савјету министара приједлог Владе Републике Српске, који је за пољопривреднике важна и дугоочекивана прекретница.

“То је, по нашем мишљењу, историјски помак из простог разлога што БиХ од Споразума о стабилизацији и придруживању није увела ниједну заштитну мјеру на пољопривредне производе. Ово је нама вјетар у леђа, који смо годинама тврдили да имамо тржишне вишкове и прекомјерни увоз” , казао је за БХРТ Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Ако Савјет министара усвоји овај приједлог, пољопривредници ће одустати од најављених протеста.

Горан Симић из Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице каже да се ради на усаглашавању детаља приједлога.

“Треба да за све културе дамо приједлоге која су то три мјесеца у години када имамо наше количине и када не смијемо дозволити увоз. Такође и за јунеће и свињско месо – када ће се донијети мјере и када ће престати забрана”, казао је Симић.

Полољопривредници предлажу да те мјере буду у трајању од двије године са могућношћу продужења, с тим што се може у току самог трајања мјере вршити корекција у смислу суспензије или ограничења мјера.

Извор: Индикатор