БиХНајновије

Грађани штеде на храни и гориву

Инфлација, која је ескалирала посљедњих мјесеци довела је до тога да су грађани БиХ почели штедјети на храни и моторним горивима.

Најновији статистички подаци показују да је у земљи у марту и априлу, када је инфлација ескалирала усљед рата у Украјини, дошло до пада у промету трговине на мало, а што се посебно одразило на промет прехрамбених производа и моторних горива, а који су и највише поскупјели, извјештава Индикатор.ба.

Укупан десезонирани промет трговине на мало у БиХ у априлу 2022. године забиљежио је пад промета од 1% у односу на март 2022. године.

Овом паду највише је допринио пад промета у трговини прехрамбеним производима (храном, пићем и дуванским производима) у износу од 2,2 одсто, док је у трговини непрехрамбеним производима остварен раст промета у износу од 1,4 одсто.

Промет прехрамбеним производима биљежио је раст у прва три мјесеца ове године, али је у неспецијализованом продавницама у марту имао пад од 1,6 одсто, а у априлу од 1,4 одсто, док је у специјализованим продавницама пад у априлу био 9,8 одсто, након раста у марту од 3,1 одсто.

Мањи промет евидентиран је и у трговини на мало моторним горивима. Подаци Агенције за статистику говоре да је на мјесечном нивоу у марту регистрован пад од 6,3 одсто, а у априлу од 5,5%.

Посљедњи подаци говоре да је на нивоу БиХ у априлу забиљежена инфлација од 13,2%, при чему је највећи просјечни раст цијена на годишњем нивоу забиљежен код хране и безалкохолних пића од 20,6% и услуга превоза од 28,9%.

У осталим подручјима у трговини на мало биљежи се раст, а он је посебно изражен код информационо-комуникацијске опреме у спецлијализованим продавницама – износио је 8,3 одсто у марту и 16,9% у априлу.

Извор: Независне новости