ДруштвоНајновијеФоча

Горан Ковачевић сребрни у БиХ- примјер како се снажном вољом и посвећеношћу превазилазе све препреке

Паракаратиста из Фоче Горан Ковачевић сваке године се окити златним или сребрним медаљама на првенствима Српске и БиХ, а његов тренер Љубомир Тодовић истиче да би могао бити примјер, не само спортистима, да се у животу уз снажну вољу и велику посвећеност све препреке могу савладати.

На недавно одржаном Сениорском првенству БиХ у каратеу у Вогошћи, члан фочанског Карате клуба “Љубишња” Горан Ковачевић освојио је сребрну медаљу у категорији паракаратиста, а истим одличјем окитио се и његов тренер Љубомир Тодовић у конкуренцији ветерана.

Горан Ковачевић, тридесетосмогодишњи момак рођен са Дауновим синдромом, вишеструки је шампион Републике Српске у паракаратеу, а још једном злату са републичког такмичења, које је освојио почетком године, сада је придружио и друго сребро са пренства БиХ, уз једно злато освојено 2020. године.

Овај велики борац тако је поновио успјех из прошле године, када је такође био први у Српској и други у БиХ.

Ковачевић карате у фочанском клубу „Љубишња“ тренира већ 25 годиона, а активно се такмичи од 2017. године.

Уз златне и сребрне медаље из каратеа, он је као учесник Специјалне олимпијаде БиХ за особе са тешкоћама у развоју 2021. године, освојио злато и двије бронзе у атлетским дисциплинама бацање кугле, скок у даљ и трчање на 50 метара.

„У Вогошћи је било добро, срећан сам због другог мјеста. Добро сам се спремао са својим тренером, сваки дан смо вјежбали кате. Тренирамо, дружимо се, идемо на турнире“, прича Ковачевић.

Исти успјех као његов ученик на Првенству БиХ у Вогошћи остварио је и шездесетосмогодишњи тренер Љубомир Тодовић.

Он прича да је Горан Ковачевић на просторима Српске, БиХ, Србије и Црне Горе један од најбољих, ако не и најбољи такмичар, у својој категорији.

„Он то ради са великим задовољством и великом вољом, веома успјешно. То је момак којег треба похвалити и подржати“, каже Тодовић.

Он истиче да Горан Ковачевић може бити инспирација и примјер свим спортистима Фоче и не само спортистима, да се уз велику љубав, посвећеност и снажну вољу све препреке могу савладати.

„Њему много значи дружење у самој сали, гдје га сви уважавамо и волимо, као и на путовањима када он почиње пјесме и прави весеље. На такмичењима подржава другаре из клуба као старији брат, искрено их воли, а и они њега“, прича Тодовић.

Тодовић истиче да у просторијама Центра за културу и информисање карате вјежбају особе са тешкоћама у развоју, ратни војни инвалиди и редовни спортисти.

„Захвалио бих се особљу Центра за културу и информиосање и општини што су нам омогућили ове услове, јер ове категорије у неким другим условима врло тешко би могли да раде“, напомиње Тодовић.

То што је Гога, како у Фочи сви знају Горана Ковачевића, велики борац не треба много да чуди ако се има у виду да његов тренер Тодовић на прагу осме деценије живота још тренира и то не само карате, већ редовно учествује на маратонима, полумаратонима и планинским тркама.

Тодовић је учествовао у „Трци у камену“ у Требињу свих седам пута, колико се она одржава, а посљедње четири је најстарији учесник.

„Прошле године сам био на шест маратона и полумаратона, очекује ме ускоро маратон на Игману, а спремам се и за поклонички ултрамаратон манастиру Милешево. Надам се, уз Божију помоћ, да ћу имати снаге“, каже Тодовић.

Он додаје да је формула одржавања виталности једноставна, а то је упорност.

„Покушавам и за сада успијевам да побиједим себе, а када побиједим себе могу да парирам свим изазовима. Увео сам себи ритуал да устајем ујутро у пет сати и трчим на Црни врх, то је неких 17 километара. Пратим редовно све тренинге у клубу и све манифестације, попут маратона и полумаратона, што ми даје задовољство и снагу да се дружим са млађима и да учествујем на такмичењима“, појашњава Тодовић.

Извор: Радио Фоча