ДруштвоНајновијеФоча

Голићева: Спријечена еколошка катастрофа у НП “Сутјеска”

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас на Тјентишту да је, највише захваљујући правовременој интервенцији Хеликоптерског сервиса Републике Српске у гашењу пожара у кањону Хрчавке, спиријечена еколошка и материјална катастрофа.

Голићева је након састанка са директором Парка Александром Ковачем и начелницима општина Фоча и Гацко Миланом Вукадиновићем и Огњеном Милинковићем навела да су били у питању сати, можда и минути, да се пожар прошири на подножје Зеленгоре.

„Захваљујући Хеликоптерском сервису Репбулике Српске, који је имао више од 30 налета, спријечена је велика елементарна непогода и не постоји ријечи којима бих ја и као ресорни министар исказала захвалност Хеликоптерском сервису на челу са директором Бобаном Кустурићем. Шест пилота било је ангажовано и успјели су локализовати пожар“, рекла је Голићева.

Она је додала да се пожар и данас јавио у мањем обиму, а да су радници Националног парка и ватрогасци из Фоче и Гацка на терену и да су успјели локализовати и тај дио пожаришта.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Алексаданр Ковач каже да је пожар стављен под контролу, а да још догоријева неколико пањева.

„Битка за Зеленгору је добијена. На неколико мјеста пањеви догоријевају, ми то контролишемо са људством на терену и надам се да ћемо вечерас или рано ујутро рећи да је пожар дефинитивно угашен. Да није било помоћи општина Фоча и Гацко, републичке и општинске Цивилне заштите, Хеликотерског сервиса, ово би била немогућа мисија“, рекао је Ковач.

Начелници општина Фоча и Гацко Милан Вукадиновић и Огњен Милинковић захвалили су се Хеликоптерском сервису Републике Српске на брзој интервенцији, као и припадницима ватрогасних служби Националног парка и двије општине.

 „Пожар још тиња, али је под контролом и урадићемо све да га и угасимо“, рекао је Милинковић.

Вукадиновић је навео да ће локалне управе у сарадњи са Владом настојати да обнове ватрогасна средства и опрему, како у Националном парку, тако и у ове двије локалне заједнице.

Извор: Радио Фоча