КултураНајновијеФоча

Врећова изложба “40 рок фаца” јединствен омаж домаћем рокенролу

Препознатљиви мангупски поглед Боре Ђорђевића, пркосни израз Милана из ЕКВ-а, замишљени Цане из Партибрејкерса, оштроумни Рамбо Амадеус и Неле Карајлић, неки су од “40 рок фаца”, вјерно приказаних туш техником, који су се нашли на првој самосталној изложби фочанског самоуког сликара Славише Врећа.

Талентовани умјетник одлучио је да се својим суграђанима представи у Центру за културу и информисање, како каже, мелодијом киста и рокенрола, који за њега није само музика, већ начин живота и размишљања.

Портрети су рађени у техници у којој, истиче аутор, грешка није дозвољена, јер ако се деси, све иде испочетка, па су тако и ови радови настали из више покушаја.

За своју прву изложу Врећо каже да је ретроспектива једног времена кроз ликове који су то вријеме обиљежили остављајући кроз музику неизбрисиве поруке, те да је на овај начин спојио своје двије страсти- рокенрол и сликање.

Одабрао је, истиче, црно-бијели свијет екс ју рокенрола да још једном подсјети на вриједност створене музике и текстова који мијењају свијет.

“Размишљајући да направим своју прву изложбу, а да буде оригинална, схватио сам да нико до сада није покушао да на овакав начин уради омаж нашој цјелокупној рокенрол сцени. Идеја да се свијет може промијенити са гитаром окаченом о рамену никада није престала, само је можда мало утихнула, а ово је један од покушаја да дигнемо ту свијест о рокенролу”, прича Врећо, који осим што слика, свира и гитару, а суграђанима је познат и као спортски бициклиста.

Он наглашава да су му посебно драги радови које је поклонио портретисаним музичарима- Цанету из Партибрејскерса, Ђулету из Ван Гога и Нелету Карајлићу.

“Све се то дешавало на Океј фесту гдје сам их упознао и пожелио да им поклоним њихов портрет”, каже тридесетогодишњи аутор.

Сликањем портрета бави се већ десетак година, а сликарско знање и вјештину је стицао и усавршавао уз помоћ интернета. За сада се држи црно-бијелог свијета графитне оловке и туш технике.

“Сам сам некако учио, а ово је најеконимичнија техника, не захтијева пуно улагања и свако је може приуштити, јер су туш и графитна оловка јефтини. Нека будућа изложба, када то инспирација омогући, биће вјероватно у боји, можда у акварел техници, која је примамљива”, напомиње Врећо.

Изложбу „40 рок фаца“ отворила је начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Оливера Елез, зхваливши се Врећу што на овај начин чува успомену на музичаре који су обиљежили једну епоху.

“Ово је један предан рад, који морамо цијенити. Ликови су вјерно приказани у изузетно захтјевној туш техници, а пошто ја радим са тушем на један други начин знам колико је то тешко и колико не дозвољава никакве грешке”, истакла је Елезова.

Директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић рекао је да је једна од мисија ове установе афирмација локалних стваралаца.

“Славиша Врећо је изузетно квалитетан таленат, који је прије неколико година почео радити више истраживачки и експериментално, да би се уз наш подстрек и иницијативу његов таленат развио и наравно радом и упорношћу достигао овај ниво”, навео је Пантовић.

Он је истакао да је ова изложба јединствена на овим просторима, јер су обично рок звијезде представљане кроз фотографије, док је ово први пут да су приказани у некој од сликарских техника.

Врећо је изложбом обухватио период од Ју групе, Рибље чорбе, Азре, Бијелог дугмета, Ђорђа Балашевића, преко Идола, Партибрејкерса, Електричног оргазма, Забрањеног пушења, Црвене јабуке, па до Гоблина, Хладног пива, Сарса…

Аутор изложбе напомиње да је кроз ове радове представио раздобље, које је “све више иза нас, а опет дубоко у нама”.

„Ако погледом на неки од ових портрета бар на трен одлутате у други простор и неко друго вријеме, онда је све имало смисла“, поручио је фочански рокер, сликар и бициклиста.

Судећи по великој пажњи коју је изложба привукла и утисцима одушевљених посјетилаца, Врећо је успио у својој намјери.

Изложба је продајног карактера и може се погледати до 31. децембра, а након Фоче обићи ће више градова у Српској и Србији.

Извор: Радио Фоча