ДруштвоНајновијеФоча

Вода за све или профит за појединца?

Изградња мале хидроелектране „Бјелава” у сливу ријеке Бјелаве данас је на дневном реду тематске сједнице Скупштине Општине Фоча, а сједници ће присуствовати и грађани Фоче који ће добити прилику да искажу своју забринутостзбог изградње мХЕ Бјелава.

Удружење грађана „Бјелава” испред Центра за културу и информисање организује заједничко праћење ове сједнице. Поред тога одржава се и перформанс активиста.

Незадовољни грађани Фоче ће перформансима прије и за вријеме трајања сједнице указати на све неправилности и пропусте у случају изградње мХЕ „Бјелава” која траје више од годину дана.

Грађани Фоче у свом обраћању желе да укажу на све неправилности и незаконитости учињене у случају изградње мХЕ Бјелава те евидентној угрожености градског водовода. Осим тога од одборника скупштине Општине Фоча траже усвајање закључака како би локална власт исказала јасно противљење изградњи мХЕ Бјелава и заштитила интересе Општине и становника Фоче.

Очекују да ће одборници радити у складу са одлукама НСРС и у циљу спрјечавања настанка веће штете по животну средину, локалну заједницу те правну сигурност РС усвојити закључак да органима јединице локалне самоуправе налаже да, исцрпе све законске овласти, те суспендују издавање свих евентуалних других мишљења, сагласности и дозвола које се тичу изградње и кориштења мХЕ на сливу ријеке Бјелаве до момента проведбе тачке Декларације о заштити ријека у Републици Српској коју је као вољу грађана једногласно усвојила Народна скупштина Републике Српске, наводе у саопћењу из Удружења грађана „Бјелава”.

Сједница Скупштине Општине Фоча ће се одржати у сали Центра за културу у Фочи, са почетком у 10 сати, а изјаве за медије планиране су по завршетку сједнице.

Подсјећамо да је инвеститор изашао на терен у марту прошле године, за вријеме трајања ванредне ситуације узроковане вирусом ЦОВИД 19, и без икакве дозволе започео радове на изградњи мале хидроцентрале у сливу ријеке Бјелаве. Послије мјесец и по, 29.4.2020. год, након пријава недозвољених радова и протеста које је организовало локално становништво, МЕР инвеститора награђује Дозволом за геолошка истраживања, и то на основу лажне изјаве о ријешеним имовинско-правним односима. До данас не постоје докази да су геолошка истраживања уопште урађена, али су трагови низа кривичних ђела према животној средини данас видљиви чак и на сателитским снимцима, у виду голети без шуме која је красила те просторе и посљедичних клизишта и ерозије земљишта.

Извор: Бука