НајновијеРепублика Српска

Влада Српске нема пара за полицајце

Министарство унутрашњих послова Републике Српске од новембра прошле године својим припадницима не исплаћује јубиларне награде поводом 30 година службе у МУП-у, открива КАПИТАЛ.

Више од 130 припадника МУП-а РС који су радни вијек провели у овој институцији од новембра и децембра прошле године чека исплату јубиларне награде у износу од три просјечне плате или око 5.000 КМ, али у буџету Српске за њих нема пара.

Предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић потврдила је за КАПИТАЛ да је 41 припадник МУП-а у новембру навршио 30 година службе и стекао право на јубиларну награду.

„У децембру су још 93 наше колеге и колегице стекле право на јубиларну награду, али никоме од њих то још није исплаћено. За исплату јубиларне награде за њих 134 потребно је око 1.078.000 КМ и апсолутно је неприхватиљиво и поражавајуће да Влада РС нема средства за то“, каже Јондић.

Она истиче да је ријеч о људима који су у новембру и децембру прошле године навршили три деценије службе у МУП-у и да су јако повријеђени и разочарани.

„Огромна већина њих има статус бораца, јер су то људи који су стварали Републику Српску и њен МУП. Они су заслужили да Република Српска према њима искаже посебно поштовање и да их са поштовањем испрати у пензију, а не да се овако односи према њима и да се осјећају запостављено и понижено“, каже Јондић.

Према њеним ријечима, Синдикат МУП-а је 28. марта ове године у складу са законом покренуо поступак пред Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова. Тај поступак, објашњава она, окончан је тиме што је МУП само признао своју законску обавезу коју ничим није ни могао негирати.

„Представници МУП-а и Правобранилаштва РС које је заступало МУП у том поступку избјегли су директно суочавање са представницима Синдиката и оштећених радника, зато што би се морали дефинисати рокови до којих МУП мора да испуни своју обавезу“, објашњава она.

Прва синдикалка МУП-а РС каже да су сви припадници МУП-а у новембру и децембру уз своје платне листе добили рјешење о јубиларној награди са унесеним износима који их следују, али то никоме није исплаћено.

„Платне листе су извршне исправе, тако да нико од њих нема потребу да подноси посебну тужбу. Довољно је да пред судом затраже покретање извршног поступка и добиће своја средства“, објашњава она, додајући да је на свакоме од њих појединачно да одлучи да ли ће то урадити.

Од 1. јануара 2017. године, прецизира она, па до новембра прошле године МУП РС није каснио са испуњавањем својих обавеза према запосленима.

„МУП је у буџету за прошлу годину имао средства за јубиларне награде и остале обавезе, али Влада је ребалансом буџета у новембру МУП-у скинула 5.450.000 КМ са те ставке и од тада се не исплаћују јубиларне награде“, каже Јондићева.

Посебан проблем и оно што изазива додатно разочарење, истиче она, јесте то што су према свим осталим буџетским корисницима, од правосуђа, преко просвјете до здравства и осталих, измирене све обавезе из прошле године, осим према припадницима МУП-а.

Да зло буде веће, она каже да су неки од полицајаца у међувремену отишли у пензију, истичући да је њиховим пензионисањем МУП ушао у још једно кршење закона.

„Прије раскида радног односа ради пензионисања, МУП је по закону морао да измири све заостале обавезе према својим припадницима. Пошто им нису исплаћене јубиларне награде, то значи да је прекршен закон приликом њиховог пензионисања“, објашњава Јондићева.

Она на крају додаје да је у протеклих шест мјесеци ове године додатни број припадника МУП-а такође стекао право на јубиларну награду, тако да су укупне неизмирене обавезе МУП-а по том основу веће од 1.078.000 марака колико се дугује само за јубиларне награде из прошле године.

Један од полицајаца који је у децембру стекао право на јубиларну награду каже да се пред крај радног вијека стиди државе за коју је крварио.

„Рањаван сам у рату и био сам поносан на своје ране. Борио сам се за Републику Српску и за то да одбранимо и сачувамо своја огњишта, а послије 30 година нам се овако враћа. Неко треба да ми каже да Република Српска нема милион марака за нас који смо за њу давали своју крв, а има за сулуде пројекте и глупости. Па само за онај тениски терен у Бањалуци у којем се легу жабе су дали 50 милиона марака, а немају средстава за полицајце. Срам их било“, каже полицајац који је замолио да му не објављујемо име док не оде у пензију.

Он истиче да годинама уназад свједочимо разбацивању пара из буџета на све и свашта, од давања пара за празне спортске дворане, до финансирања којекаквих концерата и разних других манифестација.

„Због таквог понашања смо и дошли у ситуацију да у буџету од пет милијарди марака којим се власт хвали, сада нема милион марака за оно што је законска обавеза. Ово није Република Српска за коју сам се ја борио и какву сам стварао“, разочарано закључује наш саговорник.

Извор: Капитал