НајновијеСпортФоча

Букови Таре велики изазов за све рафтере

Тара је јединствена ријека по бројним и повезаним буковима, што је велики изазов за све рафтере и управо због тога је одабрана за најзахтјевнију дисциплину спуст којом се одлучује и завршава Свјетско првенство, истичу организатори овог такмичења.

На Свјетском првенству у рафтингу данас је званични тренинг на ријеци Тари уочи сутрашње одлучујуће трке дуге 16 километара.

Директор овог такмичења Александар Пастир каже да је тренинг обавезан да би се сви такмичари упознали са свим буковима, а посебно са највећим и најопаснијим буком Борови.

„То је веома важно да би најбезбједније прошли трку. Кроз тренинг упознају комплетну стазу, праве тактику и технику, а цијелом дужином распоређени су тимови за подршку на води“, каже Пастир.

Он објашњава да је  Врбас, на којем је одржан први дио такмичења, погодан за брзинске дисциплине, али да нема у контиунитету повезане букове као Тара, која је веома непредвидива ријека јер њен водостај зависи само од природних услова.

„Брштеновица, Борови, Ћелије само су неки од атрактивних букова на Тари, која је идеална за дужинску дисциплину и такмичење сениора. Јуниорски тимови ићи ће скраћену дионицу са Граба, управо због саме безбједности, а за све остале изузетно је битно да пробају и виде све оно што Тара пружа и по чему је јединствена. Не желимо да имамо равне дионице ријеке, то је за рафтере најбитније- константно веслање и због тога је Тара изабрана за дициплину спуст“, наводи Пастир.

Он је истакао да је конкуренција велика и да су међу фаворитима Јапан, Бразил, Чешка, Аргентина, а да и БиХ има добре шансе, те да се недоласком руских тимова, који су редовни освајачи медаља, ослободило једно мјесто на побједничком постољу.

„Биће веома занимљиво и мислим да ће сам пролазак кроз Борове и Ћелије и наставак према Шћепан Пољу одлучити побједника. Ко се ту буде снашао и одрадио добру тактику и пролазе можемо очекивати да ће бити побједник“, додао је директор Првенства.

Он се захвалио свима у Фочи за велику подршку овом догађају- локалној управи, рафтинг камповима, Удружењу рафтера и координатору Свјетске рафтинг федерације за Фочу Мирку Давидовићу.

„Без такве апсолутне подршке ово не би било могуће. Довести више од 450 такмичара са особљем, смјестити их, нахранити, Фоча заслужује све похвале и сигуран сам да ће то Свјетска рафтинг федерација и написмено показати“, рекао је Пастир.

Спуст као завршна дисциплина која носи највише бодова и која ће одлучити укупног побједника Свјетског првенства одржаће се сутра од 10,00 часова.

Извор: РФ