ДруштвоНајновије

Број кривичних дјела, саобраћајних несрећа и прекршаја јавног реда и мира у порасту

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у прва три мјесеца ове године дошло је до повећања стопе криминалитета у односу на исти период лани. У порасту је и број пракрашаја из области јавног реда и мира, те саобраћајних несрећа, речено је на конференцији за новинаре ове Управе.

Од почетка године евидентирано је 59 кривичних дјела, што је за осам више него током прва три мјесеца прошле године. Укупна расвијетљеност је око 83 одсто, навео је начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Фоча Душко Томовић.

-Највећи број кривичних дјела евидентирано је у Фочи 30, потом у по осам у Вишеграду и Рудом, шест у Новом Горажду, четири у Калиновику и три у Чајничу. Службеници Одјељења криминалистичке полиције предузимаће у наредном периоду планске активности из своје надлежности у циљу личне и имовинске сигурности грађана који живе на подручју ПУ Фоча-рекао је Томовић.

Полиција од јануара до краја марта из области јавног реда и мира биљежи 54 прекршаја у односу на 39 прошлогодишњих.  Догодило се 67 саобраћајних несрећа, девет више него прошле године.

-Анализирајући структуру саобраћајних несрећа, три су са тешко повријеђеним лицима, седам са лакше повријеђеним, док је у 57 несрећа евидентирана само материјална штета на возилима-рекао је начелник ПУ Фоча Велимир Костовић.

Он је указао да је главни узрок саобраћајних незгода и даље неприлагођена брзина.

-Полиција у континуитету предузима појачане активности контроле саобраћаја и с обзиром на стање путне мреже када су у питању саобраћајне несреће може се констатовати да је стање доста добро. Немамо саобраћајних несрећа са најтежим посљедицама, односно немамо погинулих лица-истакао је Костовић.

Из Полицијске управе Фоча позвали су грађане да се током прославе предстојећег празника рада и Рамазанског бајрама суздрже од прекомјерног конзумирања алкохола, те да моторним возилима не управљају у алкохолисаном стању.

У наредном периоду на јавним мјестима биће појачано присуство полиције како би се спријечиле нежељене посљедице, истакнуто је на конференцији за новинаре, на којој је стање безбједности оцијењено је као задовољавајуће.

Извор: Радио Фоча