НајновијеРепублика Српска

Борци Српске траже смјену Савчића, у супротном најављују масовне протесте

Предсједници пет градских и 28 општинских борачких организација затражили су смјену предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића. Међу захтјевима које су доставили надлежним институцијама налази се и иницијатива за заказивање тематске сједнице Народне скупштине Републике Српске. Рок за испуњавање њихових захтјева је 15. август.

У неколико закључака које су представили чланови градских и општинских борачких организација сврстане су све примједбе које имају на рад Борачке организације РС. Са намјером унапређења материјалног положаја траже сазивање тематске сједнице НСРС.

Захтијевају и  сазивање ванредне сједнице Скупштине БОРС-а, или доношење одлуке о расписивању и провођењу ванредних избора како би изабрали ново руководство које ће се више борити за њихова права.

Све наведено, доставили су надлежним институцијама. Стрпљења за одговоре имаће до 15. августа. 

„У противном ћемо се одлучити на радикалније мјере, то значи, да ли окупљања, да ли блокада путних комуникација, да ли окупљања у одређеним борачким организацијама  или директно одмах у Бањалуци. О томе ће одлучити координационо тијело ових 32 организације. Искрено се надам да ће власти  које нису имале слуха до сада, да одговоре на наше захтјеве, да ће уприличити један пријем за представнике ових организација“-наводи предсједник Борачке организације Бањалука Горан Рогић. 

Огорчени су због подјела унутар БОРС-а. Јединство које је постојало током рата је нарушено, а још више је, кажу, угрожено нелегалном смјеном појединих предсједника органа БОРС-а. Међу смијењенима је и предсједник Одбора ратних војних инвалида Радан Остојић.  

„Једини разлог за моју смјену је што нисам хтио да будем ничији полтрон. Никада нећу прихватити да послије 26 година послије рата имамо на Бироу 1.600 дјеце погинулих бораца који још увијек нису нашли посао, да имамо преко 10.000 незапослених демобилисаних бораца који немају од чега да живе. Нећу никада прихватити систем вриједности који је присутан у овом држави да један мјесец учешћа у рату под кишом граната, у снијегу, мразу вриједнује се са 1,60 КМ, док се мјесто политичких функција вриједнује са три, четири или пет хиљада марака. Нећу никада прихватити да једна нога изгубљена у рату вриједи 400 КМ“- поручује Остојић.

Истичу да борци захваљујући својим заслугама заслужују да буду привилегована, а не социјална категорија.  За све криве предсједника БОРС-а Миломира Савчића због чега сматрају да је вријеме да оде са те функције. 

„ Један човјек који је не знам како дошао на врх Борачке организације због своје личне сујете, жеља, довео у ситуацију да је разбио Борачку организацију, да је подијелио борце, да је натјерао честите људе да се боре да докажу шта је Борачка организација, да је врате у оквире, умјесто да се боре за положај својих категорија које су на маргинама друштва” – наводи предсједник Борачке организације Градишка Милован Гагић. 

У Бањалуци ће се сутра одржати сједница Предсједништва Скупштине Борачке организације Републике Српске, на коју се због наведених ставова неће одазвати предсједници 5 градских и 28 општинских организација. 

Извор: БН