ДруштвоНајновијеФоча

Благи пад броја заражених, спор процес вакцинације

Епидемијска слика у Фочи и даље је тешка, мада је протекле седмице дошло до благог смањења броја заражених, па је на терапији у ковид амбуланти Дома здравља тренутно 91 пацијент са упалом плућа у односу на 121 колико их је било прошлог понедјељка, речено је на данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације.

Тренутно је у Фочи на вирус корона позитивно 236 лица, а у току прошле седмице регистровано је 50 новозаражених од 139 тестираних.

На састанку Кризног штаба је истакнуто да забрињава број од 93 пацијента на ковид одјељењима Универзитетске болнице Фоча, од којих  су највећи број Фочаци.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да је стање у Универзизетској болници изузетно тешко и да је на респираторима десет пацијената.

„Апелујем још једном да се сви што више придржавамо прописаних мјера, да се не окупљамо на већим скуповима, да бисмо што прије пребродили ову ситуацију. Доласком вакцина, надам се да ћемо коначно побиједити ову пошаст“, рекао је Вукадиновић.

Процес имунизације у Фочи не тече жељеном динамиком због споре доставе вакцина, констатовано је на сједници Кризног штаба.

До сада се првом дозом вакцинисало око 190 грађана Фоче, а већина од 1.200 за вакцинацију пријављених лица старијих од 65 година већ трећу седмицу чекају позив из Дома здравља.

Од ове седмице грађани имају могућност и да изаберу кинеску вакцину, а у првој испоруци Фоча је добила 80 доза, речено је на сједници Кризног штаба.

Дом здравља ове седмице неће имати на располагању прву дозу вакцине „спутњик ве“, а овом врстом вакцине вршиће се ревакцинисање грађана који су примили прву дозу.

Вакцином компаније „Астра зенека“ ове седмице вакцинисаће се 40 особа старијих од 65 година, колико их се пријавило за ту врсту вакцине.

„Тражићемо од Републичког штаба и Института за јавно здравство већу количину вакцина, наравно у мјери која нама припада“, рекао је начелник Вукадиновић.

На сједници Кризног штаба је оцијењено да се у угоститељским објектима боље поштују мјере заштите од вируса корона у односу на период прије забране.

Извор: Радио Фоча