НајновијеРепублика Српска

Бесплатни пренатални тестови у Српској и даље на чекању, обећани прије више од годину дана

Најављени бесплатни пренатални тестови за све труднице у Републици Српској још увијек нису угледали свјетло дана.

Иако је најављено да ће се то десити још у јулу прошле године, процес је закочен или на чекању? Због свега многе труднице и даље плаћају између 1.000 и 1.500 КМ за пренаталне тестове па се поједине између осталог због високе цијене, одлучују да га и не раде.

Како су рекли из Фонда здравственог осигурања Републике Српске, на потезу је Универзитетски клинички центар Републике Српске.

„Фонд је усвојио програм, дефинисао процедуру и остао је тај још један корак да УКЦ потпише уговор са установом која ће спровести набавку неопходних тестова. Дакле, оног момента када УКЦ РС буде спреман да прима узорке за анализу, ФЗО РС ће почети да финансира право на неинвазивне пренаталне тестове за труднице. Колико смо и ми упознати УКЦ је расписао тендер за набавку ових тестова, али када ће посао бити завршен, можда је најбоље да се обратите УКЦ-у за више детаља”, навели су у одговору из ФЗО РС.

Но, из УКЦ РС, бар до објављивања овог текста, одговор није стигао.

Раније су у одговорима за медије саопштили да је рок за достављање понуда био 10. новембар, но да није познато када ће бесплатни пренатални тестови бити доступни трудницама у Републици Српској.

Како су рекли, у поступку заједничке набавке неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице (НИПТ) у току је пријем жалби, а на тендер се пријавио велики број реномираних понуђача.

Подсјећамо, бесплатни пренатални тестови за све труднице у Републици Српској су обећани у септембру прошле године, а Универзитетски клинички центар Републике Српске и још осам болница су тек половином септембра ове године расписали међународни тендер за избор најповољнијег понуђача за заједничку набавку неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице (НИПТ).

УКЦ РС у ову набавку иде заједнички са болницом „Србија“ у Источном Сарајеву, болницом „Др Младен Стојановић“ у Приједору, Универзитетском болницом Фоча, Општом болницом Градишка, болницом „Свети апостол Лука“ у Добоју, као и са болницама у Требињу, Невесињу и Зворнику.

Бесплатни пренатални тестови предвиђени су Законом о здравственом осигурању, који је усвојен прије нешто више од годину дана, а бесплатне тестове иницирала је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у вријеме док је била предсједник Републике Српске.

Право на бесплатан тест требало би да имају све труднице у Републици Српској, изузев оних код којих овај тест није изводљив.

Пренатални тестови могу да укажу на ризик постојања генске неправилности плода. Обавезно се препоручују трудницама које су прошле поступак вантјелесне оплодње, трудницама старијим од 35 година, те онима које имају ризичну породичну анамнезу.

Извор: Н1