ДруштвоНајновијеФоча

Асфалтиран километар пута према Закмуру – мјештани очекују наставак улагања у путну инфраструктуру

Општина Фоча наставила је са асфалтирањем локалних путева из програма Владе Републике Српске за развој локалних заједница. У селу  Закмур, у Мјесној заједници Брод на Дрини, асфалтиран је дио пута  у дужини од једног километра.

За Младена Рашевића, узгајивача стоке и произвођача млијечних производа у Закмуру, сваки метар асфалта много значи. Како истиче, Закмур је живо село у којем је током цијеле године настањено 30-ак домаћинстава, док током љета ту борави више људи. Рашевић се нада да ће радови на асфалтирању пута према селу Закмур бити настављени јер је овај пут од великог значаја за Шумско газдинство али и за медијске куће и оператере мобилне телефоније и интернета због предајника и антена на брду Кмур: „Мјештани Закмура су већ одавно заслужили да добију асфалтни пут и драго ми је да је овај километар квалитетно урађен. Овај пут је 1962.године ручно прокопан у радној акцији мјештана. Овим путем је превезено преко милион кубика трупаца, а битан је и због предајника и војних објеката на Кмуру. Закмур није зарастао и овде живот тече. Свједоци смо да се бројна села гасе, због тога је важно овде урадити бројне ствари, попут наставка асфалтирања и поправке електромреже, како би се створили услови за нормално функционисање на селу“.

Свако улагање у путну инфраструктуру мјештанима Закмура рјешава дио проблема у комуникацији са центром мјесне заједнице али и са градом, каже Радивоје Милановић. Истиче да су лоши путеви пресудни за одлазак становништа и гашење села, те се нада да ће локална заједница наћи начин и финансијска средства да заврши асфалтирање цијеле дионице до Закмура: „Наше село је удаљено око 12 километара од града, а сигурно је село у које је до сада најмање уложено. Закмур је богато село, мјештани су вриједни, али је  долазак на село врло тежак због лошег пута. Овуда  могу само проћи теренска или нека већа возила, а ко има мало боље ауто, овуда не може возити. Народ принуђен да иде у град, а доста њих би вољело да се врати на породична имања и да ради, посебно они који су у пензији. Због тога свако асфалтирање много значи“.

Радовима на путу према Закмуру настављено је асфалтирање путних комункација од села према центрима мјесних заједница у Фочи, каже Младен Матовић, самостални стручни сарадник за саобраћај у Општини Фоча: „Асфалтиран је дио пута у дужини од једног километра,  а вриједност радова је око 150.000 марака. Пут је асфалтиран у ширини од три метра, једино је једна кривина према Трновачама проширена на четири метра“.

Мјештани Закмура и околних села познати су као сложни у радним акцијама које  унапређују квалитет  живота у овом селу. Тренутно уређују излетиште Бешће раван, гдје су довели питку воду и граде два љетниковца.

Младен Рашевић нада се асфалтирању макадамског пута од села до излетишта. „До излетишта води макадамски пут  у дужини од четири километра од краја асфалтног дијела пута. На овом подручју,   рибом шаран порибљено је језеро Шмркавац као и једно вјештачко језеро у чијој се непосредној близини налази ловачка кућа. У плану нам је чишћење вјештачког језера према селу Љубина и његово порибљавање.  Молим руководство Општине и Владу Републике Српске да на изађу у сусрет и  наставе асфалтирање ове дионице до излетишта“.

Локална заједница ће из програма Владе Републике Српске, поред асфалтирања путева према Закмуру, Пјешчаним пирамидама и Горњој Јошаници, асфалтирати и дио улица у Мјесној заједници Брод на Дрини, као и дио локалног пута према Бруснима.

Извор: РФ