ДруштвоНајновијеФоча

Аархус центар покреће апелацију пред Уставним судом БиХ због „Бук Бијеле”

Удружење „Аархус центар у БиХ” покренуће Уставну апелацију пред Уставним судом Босне и Херцеговине против одлуке Врховног суда Републике Српске, који је одбио захтјев тог удружења за ванредно преиспитивање пресуде Окружног суда у Бањалуци у предмету давања еколошке дозволе Хидроелектрани „Бук Бијела” на ријеци Дрини, потврдила је Фени правна савјетница у Удружењу „Аархус центар у БиХ” Нина Крешевљаковић.

Напоменула је да се „у пресуди Врховног суда РС наводи да није потребно спроводити нову студију утицаја за ХЕ Бук Бијела на ријеци Дрини уколико није дошло до промјене услова на темељу којих је издата претходна дозвола”.

Међутим, како је Крешевљаковић нагласила, претходна дозвола издата је прије једну деценију и врло је неопрезно тврдити да није дошло до промјене никаквих услова јер се то не односи на услове само у вези пројекта већ цјелокупног околиша на том подручју.

„Неопходно је извршити темељита истраживања како би се могло говорити о томе да није дошло до промјене услова, а према нашим сазнањима до таквог истраживања није дошло већ је само инвеститор изјавио како су услови исти”, казала је Крешевљаковић.

Врховни суд РС је одбио је захтјев Удружења „Ресурсни Аархус центар у БиХ” за ванредно преиспитивање пресуде Окружног суда у Бањалуци у предмету давања еколошке дозволе Хидроелектрани „Бук Бијела” на ријеци Дрини. Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС је саопштено да се у образложењу пресуде Врховног суда РС наводи да је оспорени акт правилан, те да не стоји приговор тужиоца да није примијењена Конвенција о процјени еколошких утицаја у прекограничном контексту (ЕСПОО конвенција).

Наводи се да је одбијен и приговор да се у односу на Федерацију БиХ и Брчко дистрикт БиХ није поступало према Закону о заштити животне средине.

Извор: ФЕНА