НајновијеСпортФоча

Љетним играма оживљавају некада најпопуларније фочанско купалиште

На плажи Крвавац на ријеци Ћехотини у фочанском насељу Лазарево данас су почеле тродневне Спортске љетне игре којима Туристичка организација и Спортски савез настоје да оживе ово некада најпопуларније купалиште међу Фочацима.

На чувеној фочанској плажи Крвавац у предграђу Фоче, на лијевој обали Ћехотине, одрастале су и училе пливати генерације Фочака.

Временом, што због ужурбанијег начина живота, што због изградње Аква парка, али и угрожености Ћехотине од Рудника у Пљевљима, број купача знатно је опао.

У Спортском савезу труде се да спортска игралишта на Крвавцу одржавају условним, а сада су отишли и корак даље, па су заједно са Туристичком организацијом први пут организовали Спортске љетне игре.

Три дана играће се одбојка на пијеску, возити бициклистички полигон, а неће изостати ни оно по чему је ова плажа одувијек препознатљива, а то су скокови у воду са стијене и вожња гумених шлауфа.

Шеснаестогодишњи Душан Ускоковић каже да често долази на купање на Крвавац.

„Волим ово мјесто због његове љепоте, као и због дружења. Пријавио сам се за учешће у скоковима у воду“, каже Душан.

Двије године млађа Марија Фундуп сваки дан је на овој плажи и каже да се радо пријавила за учешће у одбојци на пијеску.

„Пуно је дјеце и свиђа ми се да овдје долазим. За Спортске игре се спремамо већ двије седмице и једва чекамо да заиграмо“, каже Марија.

У Туристичкој организацији се надају да ће ове игре прерасти у традицију и да ће их из године у годину допуњавати новим садржајима.

Директор Туристичке организације Споменка Попадић наводи да им је циљ промоција здравог начина живота и дружења дјеце на отвореном.

„Између осталог и због пандемије када су дјеца највише времена проводила у затвореном простору.  Помало је ово насеље неправедно заспостављено, а на овај начин промовишемо овај дио града, ове спортске терене и дајемо подстицај омладини, да нису заборављени“, рекла је Попадићева.

Предсједник Спортског савеза Душко Рашевић истиче да је жеља спортских радника, који су иницирали Љетне игре, да ова плажа оживи.

„Настојимо да необичним играма  обогатимо садржаје у овој мјесној заједници. Ова је некада била омиљена плажа свих Фочака и наша идеја је да уз подршку локалне заједнице и свих људи који желе да помогну додатно уредимо плажу за наредну годину, да је популаризујемо и вратимо на некадашњи ниво“, рекао је Рашевић.

Он је додао да је велико интересовање младих за учешће у Спортским играма.

Спортске љетне игре су добротворног карактера и сав новац од уплата учешћа и од спонзора биће уплаћен за лијечење Иване Бјелогрлић из Источног Сарајева.

Извор: Радио Фоча