ДруштвоНајновијеФоча

ЈП НП “Сутјеска”: Испуните захтјеве или долазимо у Бањалуку

Уколико до краја ове недеље не добијемо никакав конкретан одговор овим путем поручујемо да ће сви радници од уторка 11.04.2023.године наставити штрајк испред зграде Владе  у Бањалуци и остати  до испуњења захтјева” , каже се у саопштењу.

Радници ЈУ Национални парк “Сутјеска” још увијек су у генералном штрајку, који је почео 23. марта ове године и трајаће све до испуњења захтјева који се углавном тичу исплате заосталих плата.

Ово се наводи у саопштењу Штрајкачаког одбора у коме се наглашава да су допис с захтјевима и описом стања у фирми прослиједили у више наврата надлежним институцијама у Влади Републике Српске.

У саопштењу се каже да се нико од надлежних није директно огласио осим ресорног министра Бојана Випотника  који је усмено обећао помоћ у износу двије минималне плате за све запослене раднике.

“С обзиром да је ресорно министарство узрок проблема пребацило на менаџмент ЈУ НП“Сутјеска“ сматрамо да је то питање у њиховој надлежности, а не у надлежности радника који желе да раде и очувају најљепши и најстарији парк у БиХ.  Уколико до краја ове недеље не добијемо никакав конкретан одговор овим путем поручујемо да ће сви радници од уторка 11.04.2023.године наставити штрајк њеиспред зграде Владе  у Бањалуци и остати  до испуњења захтјева” , каже се у саопштењу.

Даље наводе да радници траже: 

– исплату бруто плате за децембар 2022.године

– исплату бруто плата за јануар и фебруар 2023.године 

– исплату два умањења од 10-20% за мјесец јун и јул 2021.године

– исплату  разлика у исплаћеним платама за мјесец јануар и април 2020. године и јануар 2021.године

– Трајно рјешавање финансирања и функционисања Установе; као могуће рјешење предлажемо повећање мјесечне транше од Владе РС у минималној вриједности бруто плате запослених у ЈУ НП „Сутјеска“, а друго рјешење да се ЈУ НП „Сутјеска“ уврсти у систем  трезорског пословања;

– Надлежни органи да утврде претходно пословање  ЈУ НП“ Сутјеска“.

У саопштењу се наглашава да угоститељски објекти у ЈУ НП“Сутјеска“ не раде, резервације се отказују, радници су доведени на саму ивицу егзистенције.

“Овим путем, прије протеста у Бањалуци, позивамо све надлежне институције да нам се обрате како би заједно трајно ријешили проблем финансирања ЈУ НП  “Сутјеска“, наставили рад и отворили предстојећу туристичку сезону на обострано задовољство јер све ово није нимало добра реклама за најљепши национални парк у БиХ”, саопштио је Штрајкачки одбор НП “Сутјеска”.

Извор: БН