ДруштвоНајновијеФоча

Јокићеви доласци на рафтинг, најбоља реклама за Фочу

За Фочу и фочански туризам не може бити боља реклама од тога да најбољи и најплаћенији кошаркаш данашњице Никола Јокић своје слободно вријеме за одмор проводи баш у овој локалној заједници.

Боравак НБА шампиона на рафтингу Таром и Дрином у Фочи овог викенда вијест је коју су пренијели медији из региона.

Јокић ни ове године није пропустио да дио свог слободног времена искористи за спуст брзацима “Сузе Европе”, кроз највећи европски кањон.

Он већ редовно долази у “ДМД” рафтинг камп, на десној обали Дрине у Бастасима код Фоче, а љубитељ је и планинских врхова у околини Фоче.

Овај, и већина фочанских кампова, налазе се око четири километра низводно од Шћепан Поља, мјеста гђе се спајају Тара и Пива правећи Дрину.

Рафтинг се након мјеста гђе се Тара састаје са Пивом наставља и ријеком Дрином, обично до кампова у Бастасима, а понекад и до Фоче.

Десна обала ријеке Таре у Републици Српској тек недавно је заштићена, с тим што је основан Парк природе “Тара”, а не национални парк, што је виши степен заштите.

Са ријеке Таре, граница између БиХ и Црне Горе даље се наставља планином Маглић, па се са једне стране границе налазе Национални парк “Сутјеска” и Парк природе “Тара”, а са друге Национални парк “Дурмитор” и Парк природе “Пива”.

Ова четири заштићена подручја риједак су бисер природе и чине јединствену природну цјелину коју упркос међудржавној граници туристи неријетко истовремено посјећују.