НајновијеРегион

Јоаникије изабран за митрополита црногорско-приморског

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао је данас Његово преосвештенство епископа будимљанско-никшићког Јоаникија за митрополита црногорско-приморског, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Након упокојења митрополита Амфилохија, Свети архијерејски синод СПЦ је 30. октобра прошле године поставио епископа Јоаникија за администратора Митрополије црногорско-приморске.

Новоизабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије рођен је 20. априла 1959.  у Велимљу (Бањани).

Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је на Богословском факултету СПЦ у Београду 1990. године и апсолвирао филозофију на Филозофском факултету у Београду. 

Замонашио се у манастиру Ћелија Пиперска 1990. године, a 1995. постављен је за в. д. ректора Цетињске богословије.

За викарног епископа Будимљанског изабрао га је Свети архијерејски Сабор на редовном засједању 1999. године. Хиротонисан је на Цетињу у чин епископа од стране Патријарха српског Господина Павла, уз саслужење Митрополита Амфилохија и још 12 архијереја, 3. јуна 1999. године.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ на мајском засејдању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са сејдиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио је викарног Епископа будимљанског Јоаникија.

Свети Архијерејски Сабор на мајском засједању 2002. године изабрао га је за Епископа будимљанско-никшићког.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког епископ Јоаникије покренуо је у повереној му Епархији обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина завршене и освештане.

До сада је био члан Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве у два мандата: од 2005. до 2007. године и од 2012. до 2014. године.

Извор: РТРС