НајновијеРегион

Ђукановић вратио Скупштини закон о статусу цркве

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање све законе које је донијела Скупштина на сједници 29. децембра, међу којима су и измјене Закона о слободи вјероисповијести, саопштено је из кабинета предсједника. Приликом доношења одлуке позвао се на члан 94 став 1 Устава.

На Четвртој сједници Другог редовног (јесењег) засједања у 2020. години, 29. децембра усвојени су: Закон о измјени Закона о раду; Закон о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница; Закон о измјенама и допунама Закона о државним службеницима и намјештеницима; Закон о допунама Закона о здравственој заштити; Закон о измјенама и допунама Закона о кредитним институцијама; Закон о измјенама Закона о санацији кредитних институција и Закон о измјенама и допунама Закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Ђукановић је, наводећи разлоге за одлуку, подсјетио да је сходно члану 90 став 3 Пословника Скупштине прописано: “Кворум се утврђује примјеном електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом сједишту или на основу евиденције генералног секретара Скупштине”.

“Стога је отворено питање да ли је приликом почетка предметне сједнице и усвајања њеног дневног реда постојао кворум, а самим тим и питање демократског легитимитета, као и усаглашености усвојених закона са Уставом Црне Горе и важећим правним прописима”, навео је Ђукановић у документу упућеном предсједнику парламента Алекси Бечићу.

Указао је и на “отворено правно питање” констатовања престанка мандата посланику Филипу Аџићу и потврђивања мандата Суаде Зороњић, с обзиром на, како наводи, већински донешену негативну одлуку Државне изборне комисије, “као и на укупну парламентарну праксу у Црној Гори да се мандат члана Парламента потврђује тек на предлог тог независног институционалног ауторитета.”

Извор: Вијести.ме