ДруштвоНајновијеФоча

Шљунак се одвозио, а корито Дрине и даље пуно шута и отпадног материјала

На самом улазу у град, испод Јужног моста слободе, још увијек се могу видјети остаци срушеног моста у посљедњем рату. Прошло је дугих 26 година од његовог рушења у бомбардовању, а ни скоро три деценије нису биле довољне да се очисти корито ријеке Дрине и сам приступ обали. Портал Voice се позабавио овим питањем и настојао је да добије одговоре који би довели до разјашњења читаве ситуације.

За присуство рушевина и отпадног материјала заосталог након бомбардовања у ријеци Дрини фочанска опозиција оптужује власт и компанију „Нешковић” из Бијељине, са којом је претходни начелник Општине Фоча, Радисав Машић, склопио уговор којим се компанија „Нешковић” обавезала да ће уклонити отпадни материјал испод мостова „9. мај” и „Јужни мост слободе”.

Посланик СДС-а у Скупштини Општине Фоча, Огњен Бодирога, каже да ова компанија свој посао не обавља како би требала.

„Сасвим је очигледно да остаци од бомбардовања нису очишћени, а да је компанија „Нешковић“ одвезла тоне и тоне шљунка. Симптоматично је то што су радове изводили увијек викендом, почев од петка након 15 сати, што само по себи оставља сумњу. Заједница етажних власника насеља „Рибарска” неколико пута је дописима начелника упозоравала да поред рада викендом, инвеститор улази багером у корито ријеке Дрине код Јужног моста слободе и да крчи шуму како би направио пут. Тек након неколико мјесеци упорног слања дописа Општина је реаговала и поставила црвену траку на прокрчени пут”, објашњава Бодирога.

Он истиче да је овакво понашање бахато, те да је одвожење огромних количина шљунка без икакве контроле могуће само људима блиским власти и да је систем допустио да закони нису исти за све.

„Обичан човјек да однесе врећу шљунка већ би био санкционисан, а на наше очи одвлаче се огромне количине. Општина Фоча нема никакву корист јер радови нису завршени ни након годину дана, а у нацрту ребаланса буџета ставка за одвожење шљунка износи 0 КМ”, каже Бодирога и додаје да је опозиција небројено пута упутила питање начелнику одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне послове зашто у уговору не постоји рок до када треба извршити радове, те да ли постоји дозвола ЈУ „Воде Републике Српске” за њихово извођење, на шта, како тврди, никада нису добили одговор.

„Само су нам рекли да компанија „Нешковић” више не одвози шљунак. Нема смисла, већ су га одвезли на тоне. Очигледно им је довољно то што су узели до сад”, закључио је Бодирога.

Voice је упутио питања одјељењу за просторно уређење и стамбено комуналне послове и добили су одговор на нека од питања која фочанска опозиција поставља мјесецима уназад.

„Споразум о пословној сарадњи закључен је 10.09.2020. године између општине Фоча и „Нешковић” д.о.о. Бијељина и њиме је договорено уклањање материјала и уређење водотока ријеке Дрине на локацији код моста „9. мај”. Овим се компанија обавезала да без накнаде уклони бетонске и остатке других материјала, што утиче на протицајни профил ријеке Дрине и пропусну моћ моста. По овом споразуму, Општина је сагласна да цјелокупан материјал који се извади чишћењем корита инвеститор искористи за своје потребе”, навели су из одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне послове Општине Фоча.

Даље истичу да је у октобру прошле године направљен анекс уговора по коме је компанија „Нешковић” преузела обавезу да уклони и остатке Јужног моста слободе, те да су ЈУ „Воде Републике Српске” из Бијељине дале сагласност за чишчење наноса из корита Дрине. Потврдили су и да споразум није временски ограничен.

Генерални директор компаније „Нешковић”, Јовица Вучковић, каже за Voice да су радови тренутно одгођени због лошег терена и немогућности приступа кориту Дрине.

„Ми смо радили активно и истина је да смо морали пронаћи начин да приступимо обали и самом кориту ријеке, јер је терен неприступачан за механизацију коју ми имамо. Морали смо кориту приступити са друге стране моста, а потом смо ангажовали и фирму из Сарајева која је имала потребне машине. Међутим, ни они нису могли приступити самом кориту тако да тражимо рјешење како бисмо обезбиједили прилаз и наставили са радовима”, објашњава Вучковић.

На оптужбе опозиције да су радове обуставили када су одвезли шљунак у количини која им је била потребна, Вучковић је кратко одговорио:

„По уговору смо имали право да одвеземо сав отпадни материјал из корита Дрине, али то је била мала количина. Одвежено је неких 10-так камиона шљунка”.

Шљунак се одвозио, у којим количинама то више нико не може процијенити, а обале Дрине и даље су пуне шута и отпадног материјала.

Извор: Voice