НајновијеРепублика Српска

“Шуме РС” гомилају губитке, министар лови ситне рибе

Због лоших резултата у пословању ове године, гдје су узроци субјективне природе, смијењени су директори у седам организационих дијелова ЈП „Шуме РС“.

Ово за <стронгСрпскаинфо кажу у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства РС, одговарајући на упит да ли ће неко сносити одговорност за губитак већи од 5,1 милион КМ у „Шумама РС“.

Кадровске измјене биле су у, како кажу, у шумским газдинствима „Врбања“ Котор Варош, „Дрина“ Сребреница, „Клековача“ Источни Дрвар, „Оштрељ“ Дринић, „Борја“ Теслић, „Ботин“ Невесиње, те у Иновационо-развојном и пројектном центру Бањалука.  

Ваде се на лоше временске услове

– Са истим мјерама наставићемо и у оним организационим дијеловима који буду негативно пословали у првих девет мјесеци – поручују из Министарства.

Такође, крајем прошле године биле су кадровске промјене на челу шумских газдинстава „Рибник“ и „Бањалука“.

– Након увида у извјештај о извршењу Производно финансијског плана ЈПШ „Шуме Републике Српске“ за првих пола године, констатовано је да пословање предузећа карактерише низак постотак извршења производно-финансијског плана у високом обиму. Овај период године карактерисали су лоши временски услови за шумарску производњу, хроничан недостатак радне снаге на пословима експлоатације шума, али и пад потражње за шумским дрвним сортиментима (нарочито трупцима четинара), који чине и најзаступљенији производ. Пад потражње дијелом је резултат и пада цијена пиланске грађе на тржишту ЕУ, гдје су домаћи произвођачи значајно заступљени – наводе у министарству.

Укупан приход у првој половини године мањи је за 22 одсто од планираног, те 7 одсто мањи од прошлогодишњег остварења у истом периоду. Укупан расход је мањи од планираног за 16 одсто, а 3 одсто већи у односу на исти период прошле године.

– Остварен је негативан пословни резултат у износу од око 5,1 милион КМ, при чему је планиран добитак у износу од око 2,8 милиона КМ, те су 22 организациона дијела пословала са губитком. С тим у вези, тражена је одговорност директора организационих дијелова за неизвршење плана – додају у министарству.

Извор: БН