НајновијеРепублика Српска

Шеранић уручио одликовања директорима 25 домова здравља

Домови здравља, међу којима је и Дом здравља Фоча, одликовани су Медаљом заслуга за народ за изузетне заслуге и допринос у борби против пандемије ковида-19.

Одликовање предсједнице Српске велико је признање за цијели здравствени систем чије су установе препознате као неко ко је дао максимум када је ријеч о збрињавању грађана у вријеме пандемије.

“Оно о чему смо говорили на почетку, о чему смо говорили у току прошле године, о чему смо говорили до сада, то је увијек једна солидарност, један колективитет када су у питању кризне ситуације, само на тај начин, заједнички, кроз одговарајућу координацију и одговарајући комуникацију заједно можемо да дамо најбољи одговор”, рекао је Шеранић.

“Радили смо непрекидно. Без коришћења годишњих одмора, без одласка на било какво плаћено одсуство. Једноставно смо радили даноноћно и покушавамо колико толико да овим проблемом са којим смо се сусрели, епидемијом, то јест пандемијом ковид 19 нађемо рјешење за добробит свих нас”, истакла је Снежана Ђуровић, директор Дома здравља Вишеград.

Уз захвалност предсједници Српске, ресорном министру и Влади добитници одликовања јасно поручују да опуштања нема. Добијено признање за досадашњи, уједно је обавеза и подстрек за још бољи будући рад.

“Заиста је овај чин који је предсједница дала за нас је велики и пуно значи. То ће за раднике пуно значити. То је њима подстицај за даљи рад. Једна овако лијепа награда, лијеп гест који ће рећи хајде да још више и још боље, тако да ћемо заиста и ми то цијенити”, навео је Иван Шарац директор Дома здравља Пале.

Уз очување здравственог система и пружање одговарајуће здравствене његе, један од изазова био је и финансијска одрживост здравствених установа што се успјело уз помоћ додатних издвајања Владе Српске од 52 милиона марака и додатни ангажман Фонда здравственог осигурања. На текућој ликивидности ће се и даље радити, а ту су и нови изазови.

“Што се тиче саме даље организације наравно изазов системски сљедећи је сама вакцинација, организације вакцинације становништва у Републици Српској и свих оних препоручених категорија које се налазе у том сегменту, тако да ће то бити свакако у току ове године реализовано, али кроз једну стабилну епидемиолошку ситуацију мислим да ће бити куд и камо то све лакше организовати у том наредном периоду”, навео је Шеранић.

Одликовања у Источном Сарајеву уручена су данас за 25 домова здравља од Зворника до Требиња, док су раније у Бањалуци уручена за њих 30.

Извор: РТРС